Četvrtak, 08 Prosinac 2022 09:17

Izabrani najbolji mladi poljoprivrednici u EU na 8. Kongresu u Bruxellesu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

U organizaciji Europske pučke stranke (EPP), Konfederacije poljoprivrednika Portugala (CAP) i Agrarne udruge mladih poljoprivrednika (ASAJA) danas je u Bruxellesu održan osmi Europski kongres mladih poljoprivrednika te izbor za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika na kojem je Hrvatsku predstavljao Ilija Jurić. Eurozastupnica Sunčana Glavak tim je povodom u Bruxellesu ugostila finaliste i finalistice izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika i najuzorniju hrvatsku seosku ženu, predvođene Ilijom Jurićem i Antonijom Mrzlić Budak.

Foto 5 EU kongres mladih poljoprivrednika

Kongres je okupio više od 2.000 sudionika, a raspravljalo se o aktualnim temama u poljoprivredi, s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika u sigurnosti hrane.

U konkurenciji mladih poljoprivrednika iz 16 država članica Europske unije koji su se natjecali za titulu najboljeg u tri kategorije – najbolji digitalni projekt, najotporniji projekt i najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja – Ilija se predstavio uzgojem presadnica, jestivog cvijeća, mikropovrća i egzotičnog bilja za ljudsku prehranu.

Nagrada za najbolji digitalni projekt otišla je u ruke Alina Luculeasae iz Rumunjske, kao najbolji projekt otpornosti izabran je projekt Simona Kaiblingera iz Austrije, a prvo mjesto za najbolji projekt unaprjeđenja ruralnih područja osvojila je Desislava Kaburova iz Bugarske.

Eurozastupnica Glavak čestitala je Iliji Juriću na ostvarenom rezultatu. - Ilija je pravi primjer kako ljubav prema poljoprivredi i inovativnost u poslovanju mogu dovesti do velikih rezultata. Iako po struci radiolog, Ilija je prije pet godina ušao u svijet poljoprivrede. Vjerujem da će Ilijin uspjeh i uvažavanje njegova rada na hrvatskoj i europskoj razini potaknuti mlade koji razmišljaju o poljoprivredi da se odvaže na nešto novo i drugačije jer poljoprivreda je poziv, a ne posao.

Ilija Jurić izrazio je zadovoljstvo što je Europska unija prepoznala važnost mladih poljoprivrednika. - Drago mi je što sam prepoznat kao najbolji u Hrvatskoj, a posjet Bruxellesu i sudjelovanje na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika prilika je za umrežavanje i razmjenu iskustva s mladim poljoprivrednicima diljem Europe. Nastavljam sa širenjem svog poslovanja jer vjerujem da interesa ima. Nadam se da će ovo potaknuti i druge mlade da se prihvate rada u poljoprivredi..

Podrška najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, uime kojeg je Kongresu nazočio državni tajnik Zdravko Tušek.

Najbolje mlade poljoprivrednike pozdravili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber te povjerenik za poljoprivredu Janus Wojciechowski. Predsjednica Metsola u videoporuci je istaknula da je poljoprivreda, u kojoj je zaposleno oko 10 milijuna Europljana, postala neophodna dodana vrijednost za Europu te da je unutar Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) ključno podupirati generacijsku obnovu i suradnju. Manfred Weber u videoporuci je istaknuo da mladi poljoprivrednici imaju podršku EPP-a nazvavši mlade poljoprivrednike kralježnicom ruralnih zajednica. Povjerenik Janus Wojciechowski zahvalio je mladim poljoprivrednicima na doprinosu koji daju sigurnosti hrane u EU-u u vremenu krize te istaknuo da će u budućnosti biti potrebno ojačati proračun ZPP-a i instrumente za upravljanje krizom.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak ambasadorica je Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj i pokroviteljica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.