Petak, 31 Svibanj 2013 11:01

Svojim nedolaskom na TV sučeljavanje Ronko je pokazao da birači nisu vrijedni ni pola sata njegovog vremena

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GO HDZ POŽEGA NAKON TV SUČELJAVANJA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA POŽEGE ŠALJE PRIOPĆENJE -

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Požege Zdravko Ronko odbio je  televizijsko sučeljavanje na HTV-u s HDZ-ovim kandidatom za čelnog čovjeka tog grada Vedranom Neferovićem. Voditeljica sučeljavanja je gledateljima objasnila kako Ronko nije došao u studio  zbog, navodno, ranijih preuzetih obveza.

Je li se Zdravko Ronko uplašio ovog sučeljavanja? Nije lako stati pred kamere i braniti svoju lošu osmogodišnju politiku, a u izravnom sučeljavanju s Neferovićem morao bi odgovoriti i na mnoga, za njega, neugodna pitanja. Zašto Gradska uprava Požege nije iskoristila niti jedan euro iz pred pristupnih fondova Europske unije i tako potakla razvoj grada? Zašto se blokiraju procesi koji idu u takvom smjeru i je li razlog opstrukcije što ih potiču politički oponenti? Zašto se u javnosti pokušava opravdati visoka cijena legalizacije objekata kada se to isto može učiniti za simboličnu cijenu koja neće građane odvesti u nova zaduženja? I još puno tema koje je Vedran Neferović otvorio u javnosti. U Požegi malo što toga dobro funkcionira, i Ronko je svjestan toga. No, nije on svojim nedolaskom izbjegao Neferovića već građane Požege. Ignorirajući birače, pokazao je svoju svojevrsnu političku bahatost i uputio im poruku kako nisu vrijedni ni pola sata njegovog vremena.

Sučeljavanja kandidata visoki su izraz demokratskog izbornog procesa kada se protukandidati otvoreno nadmeću na određenim temama, odgovaraju na pitanja jedan drugome i omogućavaju biračima da donesu lakše odluku kome dati glas. No, Ronko je izgleda umjesto demokratskih standarda izabrao zaplotnjački put širenja lažnih glasina o kojima je na svojoj konferenciji govorio Neferović. U Gradskoj upravi i gradskim poduzećima pokušava se širiti strah od otpuštanja ukoliko Vedran Neferović pobijedi na izborima. Ovaj je to demantirao upućujući upravo suprotnu poruku kako će njegovim dolaskom doći i politika novih zapošljavanja, a prestati aktualna politika straha, podjela i ucjena.

 Novo vrijeme

Vedran Neferović je iskoristio svojih pola sata i bez spominjanja Zdravka Ronka opisao stanje u kojem se danas nalazi Požega. Istaknuo je kako situacija u glavnom gradu Požeško-slavonske županije nikada nije bila gora i da grad i njegovi građani zaslužuju promjene i bolju gradsku politiku u svim područjima života.

'Požega treba nove ljude koji su je spremni promatrati u novom vremenu. To novo vrijeme znači novi gospodarski preporod grada, zapošljavanje, mnogobrojnije stipendiranje mladih, sveobuhvatniju skrb za starije, infrastrukturnu obnovu grada i prigradskih naselja, te razvoj kulturnih, obrazovnih i sportskih sadržaja kojih Požega danas nema ili su na vrlo niskoj razini' - rekao je Neferović  u emisiji HRT-a te naglasio važnost korištenja Europskih fondova za razvoj grada, a koji su dostupni za mjesec dana, ulaskom u Europsku uniju.

Još jednom je poručio kako će, ako postane gradonačelnik Požege, pokrenuti i provesti projekt legalizacije bespravnih objekata u Požegi za jednu kunu po kubnom metru. Tu odluku, inače, može donijeti samo požeško Gradsko vijeće, no s obzirom na izborne rezultate, HDZ sa koalicijskim partnerima vrlo lako može osigurati većinu u gradskom parlamentu, stoji u priopćenju HDZ-a grada Požege.