Petak, 12 Studeni 2021 16:10

Održana 12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Interpretacijskom centru Terra Panonica Pleternica

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PLETERNICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 12. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanom u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici. Na sjednici su članovima Savjeta predstavljene informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, informacija o provedbi projekata iz područja poljoprivrede te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda.

 IMG 1442- Dobili smo podatke o ugovorenosti projekata vezanih za 5 slavonskih županija i to projekata koji se financiraju sredstvima EU te sredstvima državnog proračuna. Otvorili smo temu višegodišnjeg financijskog okvira i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, posebice u sektoru poljoprivrede koja je ključna strateška grana ovih pet slavonskih županija. Na području Požeško – slavonske županije trenutno se provode projekti vrijedni 1,6 milijardi kuna financirani sredstvima EU. Mi smo završili plan razvoja naše županije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje i u njega uvrstili projekte koji su teški gotovo 1 milijardu kuna – rekla je županica Antonija Jozić, dodavši kako je ključna tema današnjeg sastanka bila prometna povezanost slavonskih županija, posebice Požeško-slavonske županije.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, koja operativno vodi cijeli projekt, predstavila je provedene aktivnosti u sklopu Projekta. - 18,5 milijardi kuna ugovoreno je na području pet slavonskih županija. Govorimo o 27.435 različitih projekata. Od ukupno ugovorenog iznosa do sada je realizirano i isplaćeno 10,3 milijardi kuna. Vrlo vrijedno slavonske županije i njihovi gradovi i općine, gospodarstvenici, OPG-i realiziraju sve projekte, pravdaju i uspješno povlače sredstva iz proračuna EU. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama nastaviti realizirati te vrijedne projekte i da ćemo zajedno promijeniti sliku istočne Hrvatske i da će to stanovnici ovoga područja osjetiti.

Na zaključke sastanka osvrnuo se i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. - Ugovoreno je 18,5 milijardi kuna iz protekle financijske perspektive za pet slavonskih županija. Isplaćeno je više od 10 milijardi kuna od zadnjeg sastanka u Našicama, zatim više od 3,6 milijarde kuna u području poljoprivrede, za očuvanje radnih mjesta 1,2 milijarde kuna direktno poslodavcima za plaće radnika ovdje u pet slavonskih županije. Ova struktura i okvir koji smo koncipirali polućuje rezultate u razvojnom pogledu, projektnom pogledu, investicijama, ulaganjima. Regionalna karta potpora gospodarstvenicima, kao magnet za privlačenje ulaganja, zahvaljujući našim naporima i pregovorima koje smo vodili s Europskom komisijom, bitno je drugačija sada nego što je bila prije. Ispravljaju se nepravde iz 2012. i 2013. gdje su gospodarstvenicima iste razine potpora bile ako ulažete u Zagrebu i ako ulažete recimo u Iloku, Otoku ili Pleternici. Sada toga više nema. Potpora se poduplala i na 50% za velike, za srednje i male ide na 60-70%. – rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši kako će to zasigurno biti vrlo zanimljivo ulagačima za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta ovdje u Slavoniji.IMG 1439

Premijer Plenković dodao je kako je važna tema današnjeg sastanka bila upravo prometna povezanost, odnosno ulaganja u cestovnu infrastrukturu, gdje je za Požeško – slavonsku županiju od iznimnog značaja spoj Požege na autocestu.

Uz članove Savjeta, sjednici su prisustvovali gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić te gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja županije.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru i Našicama.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Okučanima.