Utorak, 25 Svibanj 2021 14:09

Duga povijest od 811 godina Županije bilježi prvi puta na čelu županicu Antoniju Jozić

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

ODRŽANA SVEČANOST PRIMOPREDAJE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ  ŽUPANIJI KOJU JE OD ŽUPANA ALOJZA TOMAŠEVIĆA PRIMILA NOVA ŽUPANICA ANTONIJA JOZIĆ -

POŽEGA - Nakon završenih Lokalnih izbora 2021. do promjene je došlo i u Požeško-slavonskoj županiji. Već u prvom krugu na funkciju župana pobijedila je pleternička gradonačelnica u dva mandata, Antonija Jozić i tako postala prva županica u dugoj povijesti od 811 godina Požeško-slavonske županije. Dužnost joj je predao dosadašnji župan u dva mandata Alojz Tomašević uz čestitke i želje za još boljim radom i uspjesima županije na zadovoljstvo svih njenih stanovnika. Zapisnik o primopredaji potpisan je u Velikoj vijećnici županije uz nazočnost svih pročelnika i zamjenika župana u dosadašnjem sazivu. Primopredaji su nazočili i novo izabrani zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović. Nakon potpisivanja dosadašnji župan Tomašević je novoj županici Jozić uručio i buket cvijeća uz sve najbolje želje.

IMG 7590

 - Antonija Jozić je upisana u povijest ove najljepše županije u Hrvatskoj kao prva županica na toj funkciji u godini kada slavimo 811 godina postojanja. Ponosan sam što sam se borio u dva protekla mandata sa svim djelatnicima, da podignemo ovu županiju na razinu koja joj pripada, sa ciljem višeg ranga razvijenosti. Bila je bolna prošlost ove županije sa financijskim dugovima, neslaganje, prosvjeda, a u ovih osam godina mi smo imali samo jednu dobru suradnju. Zahvaljujem se svim djelatnicima županije do pročelnika i zamjenika, načelnika i gradonačelnika, svih gospodarstvenika, nositelja OPG, ali i svim stanovnicima Požeško-slavonske županije koji su mi u protekla dva mandata dali mogućnost da vodim ovu prelijepu županiju. Ponosan sam i kao jedini general i dragovoljac posta na neposrednim izborima župan. Rezultati kažu da smo postigli podići rejting razvijenosti naše županije na 13. mjesto, index pokazuje gospodarski rast i jedina smo županija s suficitom jer više izvozimo nego uvozimo. Odlazim s ovog mjesta ponosan što na ovo vodeće mjesto dolazi gospođa Jozić s kojom sam surađivao kroz dva mandata. Siguran sam da će nastaviti dizati ovu županiju na više mjesto razvoja - istakao je župan Tomašević koji se zahvalio i lokalnim medijima koji su uvijek bili podrška u razvojnim projektima.IMG 7571

 - Primanjem ove dužnosti nastavljamo dalje jednakim žarom i entuzijazmom, koracima hrabrim naprijed za razvoj Požeško-slavonske županije. Onaj infrastrukturni i prometni i društveni, obrazovni i znanstveni, sve ono što je bilo u programu HDZ-a za slijedeće četverogodišnje razdoblje. Očekujem i veliku podršku i pomoć Vlade RH, kao što je to zaželio i župan. Posebno mu se zahvaljujem na dva mandata na čelu ove županije, na svim projektima na kojima je radio, s ciljem gospodarskog razvoja naše županije - istakla je nova županica Jozić zaželjevši sreću privatnu i poslovnu dosadašnjem  županu.

 

IMG 7591Čestitke je prvi županici Jozić uputio ministar financija Zdravko Marić

Ujedno i kao prvoj izabranoj županici u Hrvatskoj iz redova HDZ-a, jer je izabrana već u prvom krugu, čestitke je uputio i ministar financija Zdravko Marić, koji je bio u obilasku županije, općine Velika i grada Slav. Broda. - Čestitam Antoniji na sjajnom izbornom rezultatu i činjenici da je Antonija Jozić u ovom trenutku prva i  jedina hrvatska županica. Pred njom je puno posla jer ova županija ima veliku perspektivu i potencijale, a u skladu s svime što je do sada napravljeno, da nastavi i dalje. Treba još više iskoristiti određene pogodnosti i prilike koje nam nudi novi okvir EU fondova i nacionalni Program oporavka i otpornosti. Veliki naglasak je stavljen upravo na brojne sektore i segmente društva koje na lokalnoj razini jako puno znače, kao obrazovanje, zdravstvo, uprava te niz kapitalnih projekata koji su od velike važnosti i vrijednosti za Požeško-slavonsku županiju. Gledajući do sada županiju i njenih pet općina i pet gradova imali su u posljednje tri godine udvostručene proračune, što je dodatni pokazatelj da smo išli dobro. Ideja je bila više novca osigurati lokalnoj samoupravi kako bi bila kadra provodite kapitalne i infrastrukturne projekte na svom području. Tim smjerom treba nastaviti dalje jer je lokalna samouprava izuzetno važna u ukupnom funkcioniranju države. Prošla su dva desetljeća od početka fiskalne decentralizacije, jako je puno dobrih stvari učinjeno, ali ima još i redizajnirati - rekao je ministar Marić, koji se zahvalio i dosadašnjem županu Alojzu Tomaševiću na dosadašnjim rezultatima.