Četvrtak, 14 Siječanj 2021 11:25

Gradski odbor SDP-a Požega prokomentirao novu požešku aferu koja ju je stavila na negativnu stranu svih hrvatskih medija

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - O temi i novoj aferi koja je ušla u sve hrvatske medije Gradski odbor SDP-a Požega održao je tiskovnu konferenciju i osudio način vladanja gradske vlasti. Javnosti su se obratili saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić, predsjednik ŽO SDP-a Mitar Obradović i potpredsjednik GO SDP-a Dinko Zima.  - Hrvatska javnost po tko zna koji put putem hrvatskih medija je dobila informaciju o snimci razgovora koja oslikava način vladanja u našem Gradu od strane gradskog HDZ-a te o  kriterijima za trošenje novčanih sredstava građana.

Prema natpisima iz medija naš Gradonačelnik i njegov zamjenik rade ono što manje-više svi u gradu znamo: zapošljavaju isključivo stranačke kadrove, izmišljaju im radne mjesta, poslove na „natječajima“ dijele samo poduzetnicima koji su uz njih ili  kako kaže naš, do sada neuništivi, Gradonačelnik :„Tko je uz Gradonačelnika bude mu slatko“.

Prema  medijskim natpisima, smijenjenog  direktora  naše komunalne tvrtke su  Gradonačelnik i njegov zamjenik su prisiljavali   na činjenje kaznenih dijela iz područja gospodarskog kriminala, prisiljavajući ga da poslove dijeli samo odabranim tvrtkama umjesto tvrtkama s najnižom cijenom.

Samo njihovo postupanje nas kao građane ovog Grada ne iznenađuje. To je manje-više svima poznato, ali ono što daje još veću težinu tom slučaju  je ponašanje odgovornih ljudi u  stranci koja je na vlasti u našoj Županiji i  na državnoj razini.

Gradonačelnik Darko Puljašić je ušao u Hrvatski sabor unatoč tome što je imao potvrđenu optužnicu za kazneno djelo subvencijske prijevare, a grad Požegu je također radnjom Gradonačelnika stavljena na optuženičku klupu, što je presedan u hrvatskom pravosuđu.  To očito nije bila zapreka za postavljanje na listu za Hrvatski sabor, u kojem bi trebali biti časni i pošteni ljudi.

Požega  je mali grad, i znalo se da postoji snimka o koruptivnim radnjama Gradonačelnika i njegovog zamjenika, znalo se da USKOK provodi postupak.

O navedenim postupcima je bio upoznat i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a a zasigurno i predsjednik vlade Andrej Plenković. Ne možemo vjerovati da predsjednik županijske organizacije nije o tome obavijestio svog predsjednika  i mala je vjerojatnost da se prije ulaska u Hrvatski sabor ne rade sigurnosne provjere. 

Očito je da je u HDZ-u takvi  postupci nisu zapreka za obavljanje najvažnijih dužnosti u stranci. Stranka izbacuje nevažne članove zbog vožnje u pijanom stanju, zbog  fizičkih obračuna sa djecom, suprugama i novinarima ali   trgovanje utjecajem i gospodarski kriminal nisu na listi  djela zbog kojih  se izbacuje iz HDZ-a.

Mi smatramo da ova pojava nije hir naših gradskih otaca, već je to uhodan način vladanja HDZ-a na svim razinama vlasti te da samo takve osobe mogu i obnašati odgovorne funkcije u HDZ-u. Problem za stranku nisu koruptivne radnje dužnosnika  HDZ-a već je problem kada ih se otkrije i objavi u medijima.

Mi ćemo  kao lokalni SDP  na idućim lokalnim izborima ponuditi program kojim se onemogućava ovakvo ponašanje, program koji prvenstveno jamči jednakost, transparentnost i  racionalnost  a na liste ćemo staviti ljude koji  su svojim radom to u praksi i provodili i koji zaslužuju povjerenje građana.