Banner 750x94 orljava

Webp.net gifmaker 1

Breadcrumbs

Srijeda, 10 Lipanj 2020 11:53

Obilježili 28. godišnjicu od smrti Antuna Božića, prvog predsjednika HDZ-a grada Požege

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

KOMEMORACIJA ZA PRVOG PREDSJEDNIKA HDZ-a GRADA POŽEGE UZ NJEGOV GROB NA GROBLJU SV. ILIJE -

POŽEGA - Na groblju sv. Ilije okupili su se na komemoraciji članovi GO HDZ-a Požega, ŽO HDZ Požeško-slavonske županije, članovi udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, prijatelji i članovi obitelji prerano umrlog Antuna Božića. Oni su uz grob položili cvijeće, vijence i zapalili svijeće sjećajući se Antuna Božića, prvog predsjednika tada jedinstvenog HDZ-a za općinu Požega, kasnije preimenovanog u Županijski odbor HDZ-a, a gradovi i općine dobili su svoje organizacije HDZ-a. Vijence su položili predsjednik ŽO HDZ-a Željko Glavić, predsjednik GO HDZ Požega Darko Puljašić, Vlado Boban i Ferdinand Troha, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Cvijeće i vijence položili su i članovi obitelji Božić i Bajt.

Nakon 28 godina obitelji je još uvijek jednako teško, posebno sestri Mariji Bajt, koja je također u to vrijeme aktivno radila na stvaranju samostalne i neovisne države Hrvatske, no znajući da žrtva Antuna Božića nije bila uzaludna i da nije zaboravljena, lakše se prepušta tugovanju za članom svoje obitelji.

Požeško-slavonski župan, suborac Antuna Božića i suvremenik dana stvaranja Hrvatske je istakao: - Bio je velik čovjek, velikan hrvatske misli, velikan naših prostora i da ga nije prerana smrt odnijela, siguran sam da bi danas bio jedan od vodećih ljudi hrvatske politike. Utemeljitelj i prvi predsjednik HDZ-a i čovjek koji zavređuje i više spomena nego što mu pružamo. Privatno je bio izvrstan čovjek. Imao je toliko veliku dušu, prijateljsku, za sve ljude je imao vremena, možda nekada čak i previše. Gorio je i živio upravo za Hrvatsku, jasno, njegova obitelj mu je usadila tu klicu ljubavi za domovinu, i umro je za Hrvatsku.

Povodom obljetnice smrti uz grob Antuna Božića molitvu je vodio gvardijan Franjevačkog samostana fra Milan Krišto. Kratku komemoraciju i molitvu svi sudionici održali su kod groba Mate Novačića, predsjednika općine Slav. Požega iz vremena hrvatskog proljeća. Mato Novačić je i u slobodnoj hrvatskoj obavljao dužnosti u gradskoj upravi, sada grada Požega.