Utorak, 09 Lipanj 2020 08:49

Poduzetnici na izbornim listama žele birati poduzetnike

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

PARLAMENTARNI IZBORI 2020. – PODUZETNICI ĆE BIRATI PODUZETNIKE  -

Članovi Udruge Glas Poduzetnika su se izjasnili - na predstojećim izborima birat će svoje kolege poduzetnike, bez obzira na kojoj listi bili. Smatramo kako je brojka od tri poduzetnika u prošlom sazivu Hrvatskog sabora bila katastrofalno mala te je krajnje vrijeme da poduzetnici imaju svoj glas u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Parlamentarni izbori su blizu, predizborna kampanja se zahuktava. Što se tiče političkih stranaka, stav UGP je jasan, spremni smo na dijalog sa svima onima koji su podržali naš plegde (zalog), u kojem smo iznijeli šest zahtjeva čije ispunjenje smatramo nužnosti za bolje, pravednije društvo, za Hrvatsku 2.0. Navedene stranke su s cijelog političkog spektra. S obzirom da je do sada bio veliki nesklad između veličine privatnog sektora i saborskih zastupnika koji iz njega dolaze, vjerujemo da je vrijeme da se spomenuti odnosi promijene. UGP će posebno podržati sve poduzetnike koji se odluče politički angažirati i pojaviti na izbornim listama, bez obzira na stranku, naravno ako se slažu s našim zahtjevima iz pledgea, našim postulatima te žele Hrvatsku 2.0.

U proteklom sazivu Sabora bila su samo tri poduzetnika, što držimo iznimno malom i neadekvatnom brojkom. UGP podržava i potiče poduzetnike i obrtnike, a ponajprije naše članove i simpatizere,  da se i sami politički aktiviraju u što većem broju, neovisno o stranci i svjetonazoru, naravno isključujući ekstremno lijeve i desne opcije. Smatramo kako poduzetnički i kreativni način razmišljanja, jasno orijentiran na rezultate, a ne obećanja, nužno treba Hrvatskoj baš u ovom trenutku. Vrijeme je za što više dokazano sposobnih, a ne podobnih poduzetnika u Saboru! Također pozivamo sve hrvatske građane koji žele da se Hrvatska konačno makne sa začelja Europe, da svoj glas daju poduzetnicima na listama koje su pozitivno odgovorile na naše zahtjeve, jer hrvatski su poduzetnici dokazali da znaju opstati čak i u ovakvoj antipoduzetničkoj klimi, zamislite samo što bi bilo da imamo bolje poslovno okruženje! Vrijeme je da se okrenemo uspjehu u budućnosti, a ne pričamo samo o ideologijama i prošlosti. Ova kriza je ujedno i prilika i moramo je iskoristiti.” - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Tablica 1 poduzetnici biraju poduzetnikeIz toga razloga htjeli smo provjeriti i što naši članovi misle o tome te smo ih pitali: Hoćete li na predstojećim izborima dati preferencijalni glas poduzetnicima koji budu na listama?

U kratkom razdoblju dobili smo rekordan broj odgovora: Čak 84% poduzetnika kaže kako će dati svoj preferencijalni glas upravo drugim poduzetnicima koji se nađu na nekoj od lista. Samo 7% kaže kako im nije važno je li netko poduzetnik ili ne. Jako je zanimljiva informacija da samo 2,6% kaže kako neće izaći na izbore, što poduzetnike čini najmotiviranijom skupinom na ovim izborima. Dok ispod 1% ispitanika glasa za stranke/koalicije, a ne za pojedince. (U prilogu su tablice s rezultatima ankete.)

Iz ovih rezultata zaključujemo kako mnogi poduzetnici ne glasaju za stranke po dosadašnjim ideološkim obrascima, nego individualno za pojedince koji će zastupati njihove interese, a i usudili bi se reći za Hrvatsku 2.0. U vrijeme kreiranja izbornih lista, to bi mogla biti vrlo važna informacija, posebno za sve one stranke koje se nalaze u zoni blizu izbornog praga, ali i sve ostale. Poduzetnici žele vidjeti poduzetnike na listama. Iz broja prikupljenih odgovora, i brzini kojom smo ih prikupili, jasno je kako će poduzetnici, ne samo zbog egzistencijalne ugroženosti u trenutačnoj situaciji, nego i zbog želje za promjenom postojećih obrazaca, biti izrazito motivirani za aktivnije uključivanje u politička zbivanja i ovih, ali i predstojećih izbora, te da će glasovi poduzetnika, njihovih zaposlenika i obitelji biti možda presudan faktor na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Broj simpatizera UGP-a je oko 200.000, a broj zaposlenih u malim i srednjim poduzećima, obrtima i obiteljskim privatnim gospodarstvima je blizu milijun, a to je dio glasačkog tijela koji se nikako ne smije zanemariti.