Subota, 22 Travanj 2017 09:55

Požeška noć s knjigom uz moto „Probudi me“ do 24 sata

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

„NOĆ KNJIGE 2017.“ U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI POŽEGA -

POŽEGA – Brojnim sadržajima i programom sve do 24 sata, na svim odjelima, požeška Gradska knjižnica i čitaonica Požega uključila se u Međunarodnu manifestaciju „Noć knjige“. Osnovni moto požeške noći s knjigom bio je „Probudi me“ koji zaziva najpoznatiji požeški pjesnik Dobriša Cesarić u svojoj pjesmi „Pjesma mrtvog pjesnika“. Djelatnici knjižnice željeli su probuditi čitatelje koji će probuditi pjesnike uz aktivnost čitanja, ali i potaći odnos građana spram kulture, gdje su skrenuli pozornost građanima na ustanovu koja pruža dragocjenu knjižničnu uslugu, ali i brojne programe u sklopu kulturne ponude grada Požega.

Sve je započelo Radionicom za djecu na Dječjem odjelu od 18,30 sati, a pričaonica i radionica za najmlađe imala je za temu Šumu Striborovu – od priče do stripa, na kojoj se okupio veći broj djece, predškolske i školske dobi, koji su sa zanimanjem pogledali i lutkarsku predstavu. Na Dječjem odjelu išlo je u nastavku Čitanje kroz dramatizaciju a tema je bila Mali princ.

Svečano otvorenje ovogodišnje knjižne noći na Trgu spoznaje u novoj zgradi knjižnice, okupilo je veliki broj posjetitelja, a organizator se pobrinuo i za dovoljan broj poznatih, koji su privukli posjetitelje. Noć knjige je i otvorena s “Pjesmom mrtvog pjesnika” Dobriše Cesarića uz svečano predstavljanje svih djelatnika knjižnice koji su pripremili požešku Noć knjige i gostiju. Gost pjesnik je bio Ivica Prtenjača koji kaže: - “Uz Požegu me veže lijepo iskustvo jer ovdje sam dobio nagradu “Dobriša Cesarić” za svoju zbirku pjesama “Okrutnost”. Žao mi je što je ta pjesnička nagrada ukinuta jer mislim da Cesarić kao pjesnik, Požega kao grad i cijeli ovaj kraj zaslužuju tako važnu pjesničku nagradu. Nadam se kako će se ona s vremenom obnoviti - poželio je Prtenjača koji smatra da se iako se kod nas manje čita, poezija sol života. U ovim vremenima bez smisla i cjeline, poezija je izuzetno važna, nikad važnija. Poezija je izgurana na rubove društva, ali bez poezije se ne može živjeti. - Bez obzira na to što se tiska sve manje pjesničkih knjiga, ljubav za poezijom ne jenjava. Mnogo mladih ljudi piše poeziju i ona će živjeti dok žive ljudi. Poezija je nužna jer objašnjava ona stanja koje ništa drugo ne može objasniti.

Nastupili su i mladi pjesnici iz Zagreba, sve godišta rođenja 90+, a nastavilo se s kvizom u znanju iz poezije, filma i glazbe pod nazivom Kviz plus. Na Glazbenom odjelu na programu je bila poslastica za ljubitelje glazbe, koncert za flautu i klavir pod nazivom Hypnosis by Eva &Leonardo u izvođenju Eve Cigić i Leonarda Markovića. Na Odjelu za odrasle održavala se zanimljiva instalacija, „Knjiga bez lica“ na kojoj ste mogli dobiti knjigu propisno i dobro upakiranu, da ne znate o kojemu je naslovu riječ, te da je ponesete kući na čitanje. Druga instalacija bila je „Preporuka s licem“ u kojoj ste mogli dobiti knjigu koju preporučuje poznate osobe i članovi Čitateljskog kluba. Uz posebno odabrane i ukusne kolače na Odjelu za odrasle održane su i Recitacije pod nazivom „Poezija po mome“ uz izbor poezije hrvatske i svjetske lirike. 

Požežanin Jurica Leikauff sa svojim bandom predstavio je svoj prvi solistički album „Rush“, a posebno ga je oraspoložio povratak, makar na kratko u svoj rodni grad. -Divan je osjećaj u hramu knjige u svom gradu predstaviti svoj prvi samostalni album. Prvi put dolazim samostalno, uvijek je to bilo kao gostovanje s nekim većim bendom, ali baš zato mi je posebno drago i nadam se kako će toga biti još. Album je dobro prihvaćen, dogovorili smo jazz festivale. Presretan sam jer ipak je to instrumentalna glazba koja nije komercijalna i privilegija je uopće to svirati – istakao je Jurica Leikauff koji je na programu bio od 22,30 pa sve do 24 sata.

Na katu u Galeriji svjetlosti na programu je bila izložba fotografija iz natječaja „Knjiga svaki dan“ a proglašeni su i pobjednici foto natječaja u kojemu su za temu imali dočarati fotografijom jedan stih. Prvo mjesto osvojila je Lara Lutring iz Slavonskog Broda za fotografiju Dobriša Cesarić, Vjetar. Drugo mjesto pripalo je Mariji Mrkojević iz Požege za fotografiju A. G. Matoš, Lamentacije, a treće mjesto osvojila je Dina Mlinac iz Sutivana za fotografiju Ghjacumu Thiers, Odiseji.

Tekst/foto: Vladimir Protić