Srijeda, 06 Lipanj 2012 16:08

Kutjevački Festival pjesme i graševine

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

DVODNEVNA MANIFESTACIJA SLAVILA TAMBURAŠKU PJESMU I VINO  -

KUTJEVO – Po prvi puta jedinstveni Festival pjesme i graševine, sastavljen od dvije manifestacije Festivala graševine koji se nekoliko godina održavao u Kutjevu i Glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije koji se nekoliko desetljeća održavao u Požegi, održan je kao dvodnevna manifestacija u petak i subotu 01.i 02.lipnja. Organizirali su ga jedinstvena Udruga Kutjevački vinari, Glazbeno društvo Zlatne žice i grad Kutjevo. – Festival pjesme i graševine nastao je na tradiciji glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije kojega je Društvo „Zlatne žice“ iz Požege organiziralo 20 godina i Festivala graševine Hrvatske kojega priređuje Udruga Kutjevački vinari. Sljubljivanjem vinske i glazbene priče želimo naglasak staviti na izvrsnost Vinogorja Kutjevo u proizvodnji vinove loze i vrhunskog vina sorte graševine, a cilj nam je to vinogorje još jače pozicionirati na svjetskoj karti vinske izvrsnosti – istakao je direktor festivala Ivan Enjingi.

P6022357Sve manifestacije odvijale su se na jedinstvenom prostoru ispred kutjevačkog dvorca. Festival je započeo dolaskom živopisne povorke od jedinstvenog Trga graševine koju su sačinjavali Puhački orkestar Kutjevo, KUD Bektež iz Bekteža, Češka beseda iz Bjeliševca, HKUD Hrvoje VukčićHrvatinić iz Velike i KUD Poljadija iz Grabarja predvođeni konjanicima i svečanim kočijama. Oni su gledateljima prikazali bogatstvo narodne nošnje i ljepote pjesme iz krajeva iz kojih su dolazili. Festival pjesme i vina najavio je kutjevački gradonačelnik Ivica Nikolić, a otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Na prostoru ispred kutjevačkog dvorca u za tu prigodu imenovanoj Aleji vinara svi kutjevački vinari izložili su svoja ponajbolja vina na degustaciju, koja su posjetitelji mogli kušati uz kupnju jedinstvene festivalske čaše za 30 kuna. Sva vina su im poslije uz tu čašu bila dostupna dva dana, pa je to za istinske vinoljupce bio pravi festival. Ujedno su taj dan od 12 sati bili otvoreni i vinski podrumi Kutjeva d.d., vinarija Galić, Krauthaker, Adžić, Mihalj, Tandara, Čamak, Sontaki, Bodegrajac i Markota.

Polufinalna večer pjesme

P6022450Kao uvod u festivalsku večer pobjednici Zlatnog glasa zlatne doline Kaptol 2012., tamburaški sastav Arteški bunari izveli su svoj samostalni koncert. Unatoč kiši koja je povremeno ometala izvođenje polufinalne večeri više od tisuću posjetitelja bilo je uporno, odslušalo svih 19 pjesama i na kraju popratili veliki koncert tamburaškog sastava Gazde koji su izveli povodom obilježavanja 20 godina svoga rada. Tako smo čuli Savske valove iz Zaprešića, Od srca do srca iz Markuševca, Maligane iz Kutjeva, Martinu Barač iz Zagreba, Klapu Bjelovar, Slavonske ravnice, Fijaker, Jonnya Gitaru iz Splita i dr. Pobjednici pulufinalne večeri su tamburaši davorskog Satira s pjesmom „Pa se samo vozam“, klapa Bracera iz Šibenika i tamburaši Melema iz Osijeka s pjesmom Grube riči i požeški solist Stjepan Japarić s pjesmom Ostarila moja lijepa vila, a plasirale su se u finalnu večer. TS Gazde su primili nagradu za najslušanijupjesmu s prošlogodišnjeg festivala za pjesmu „Dat će Bog i bolje dane“ te posebno priznanje za dugogodišnje nastupanje na slavonskim festivalima.

Natjecanje novinara u kuhanju lovačkog gulaša

Drugi dan Festivala u subotu dopodne na Trgu graševine u organizaciji kutjevačkog Planinarskog društva Vidim okupili su se planinari iz planinarskih društava koji su nakon toga pohodili kutjevačke planinarske staze, a po povratku uključili se u manifestacije oko dvorca.

P6032511Održalo se i 12. Prvenstvo Hrvatske u kuhanju lovačkog gulaša za novinare na kojemu je učestvovalo 16 ekipa iz medijskih kuća sjeverne Hrvatske i Slavonije i Baranje. Organizator su uz grad Kutjevo, HRT Radio Osijek i agencija Primorsko jedro sa uvijek aktivnim Vladimirom Jurićem Primorskim. Tradicionalni lovački gulaš od divlje svinje, nakon dvosatnog kuhanja i ocjene žirija, kušali su brojni gosti festivalskih manifestacija, planinari i građani Kutjeva. O kvaliteti govori podatak da je svih 16 kotlića ispražnjeno za nekoliko minuta. Lovački gulaš kuhala je i ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska, koja je osvojila četvrto mjesto i plasman na finale državnog natjecanja, a svoj gulaš gostima su ponudili uz kukuruznu palentu i festivalsku graševinu. Ekipa Kronike i prošle godine plasirala se na finale, koje se održavalo u Perušiću i Gospiću gdje je također uspješno nastupila. Nakon natjecanja sve združene ekipe novinara kuhale su i veliki kotao vinskog gulaša za posjetitelje festivala.

Stručni skupovi o vinu

U sklopu festivala održani su u kutjevačkoj kino dvorani i stručni skupovi o aktualnim temama u vinogradarstvu, vinarstvu i poljoprivredi. Dr. sc. Đuro Horvat, predsjednik Udruženja vinarstva pri HGK izložio je temu „Europsko tržište vina i tržište vina istočnih zemalja“, dipl. oec. Tomislav Panenić, voditelj ureda za međunarodnu suradnju općina Tovarnik, Tompojevci, Lovas i grad Ilok je iznio „Primjere uspješnih projekata UE u RH“. O „Legalizaciji objekata“ predavanje su održali Vlado Smiljanić, dipl.inž.geodezije i Dubravka Vranić, dipl.inž.arh., dok je na temu „Specifične dobrobiti vina“ govorio prof. dr. sc. Mladen Boban, predsjednik komisije za sigurnost i zdravstvenu ispravnost vina.

Fotografije graševine u cvatu

P6032525Već nekoliko godina u sklopu Festivala graševine raspisivan je natječaj za najbolju fotografiju graševine u cvatu. Pristigle radove ocjenjivala je komisija pod predsjedanjem poznatog fotografa Šime Strikomana. Prvu nagradu za fotografiju graševine u cvatu dobio je poznati požeški fotoreporter Dušan Mirković. Drugu nagradu dobila je fotografije graševine i ruže u cvatu, koju je uradio Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika, u vinogradu na lokaciji Starac obitelji Markota.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje opremljenu bocu prema vizualnom identitetu, a ove godine tu nagradu je primila Zorica Tandara iz vinarije Tandara, za opremu prošlogodišnje graševine. Nagrađena je velikom umjetničkom slikom požeške slikarice Anite Grbavac Jakobović.

Šampionske graševine

Na ovogodišnje ocjenjivanje graševina stiglo je 150 uzoraka iz cijele kontinentalne Hrvatske, a stručne komisije pod predsjedanjem prof. dr. sc. Dubravke Premužić šampionskim graševinama su proglasile njih tri, koje su osvojile zlatne medalje i u svojoj kategoriji imale najviše bodova.  Tako je šampion mlade graševine postala graševina Jelkovac, berbe 2011. iz vinarije Krauthaker, šampionsku titulu za starija godišta dobila je graševina Principovac, berba 2010. Iločkih podruma d.d., a šampionsku titulu predikatnih graševina dobila je graševina ledena berba 2009. Kutjeva d.d.

Vinska kraljica Sonja Obradović

P6032586Na ovogodišnjem izboru za vinsku kraljicu i vinske princeze natjecalo se devet prekrasnih djevojaka koje su svaka predstavljale i jednu vinariju, tako da se osim ljepote ocjenjivalo i njihovo poznavanje vinarije, vrste vina, ali i otvaranje butelje vina i pravilno točenje, držanje čaše i degustacija vina. Djevojke su u dva izlaska na pozornicu odlično odradile svoj posao za što su dobile buran pljesak gledatelja i bučno navijanje fanova. U oba izlaska djevojke su izašle u svečanim haljinama, odjeći i svečanim cipelama požeškog Boutiqa Glamur. Nakon ocjena stručnog žirija ovogodišnju titulu, lentu i krunu Vinske kraljice Kutjeva 2012. ponijela je Sonja Obradović iz Kutjeva, koja je zastupala vinariju Šag iz Kutjeva. Prvom princezom proglašena je Ana Soldo iz Kutjeva koja je predstavljala vinariju Soldo, a druga princeza postala je Dora Artuković iz Zagreba koja je predstavljala vinariju Galić.

Finalna večer s  18 pjesama

P6032673Finalna subotnja večer donijela je pred brojnu publiku, više od dvije tisuće posjetitelja, tri pjesme iz polufinalne večeri i 18 novih tamburaških skladbi. Tako smo čuli i najbolje iz našeg kraja, od Veličkih legendi, Anu Baketarić i Širok Šor, Garavuše, Castrum, Roberta Vojvodića i Ceciliju, ali i Darka Domjana, Žigu, Trio Gušti, Đuku Čaića, Vladu Bašića, Ravnicu, Fijaker, Vedranu Vukojević i Stjepana Jeršeka Štefa.

Sve pjesme s obje večeri objavljene su na dvostrukom CD u izdanju Croatia Recordsa sve je snimala CMC televizija koja za ovaj tjedan najavljuje emitiranje snimki obje večeri. Nakon zatvaranja i najave otvaranja novog natječaja za festival 2013. kojega je najavio umjetnički direktor festivala Augustin Jelušić, izvođači, glazbenici, sponzori i gosti festivala zadržali su se na domjenku koji je održan u novouređenom restoranu Vinogradarstva Kutjeva d.d., koje je bilo generalni sponzor Festivala pjesme i graševine.