Srijeda, 06 Lipanj 2012 16:02

Promovirana nova knjiga Lane Derkač

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAGREB - U prostoru Hrvatskog društva pisaca (HDP) u Zagrebu, 1. lipnja predstavljena je nova knjiga pjesma eminentne požeške književnice Lane Derkač pod nazivom „Šah sa snijegom“. Na promociji, uz autoricu, o knjizi su govorili Ervin Jahić pjesnik, književni kritičar i urednik knjige i Branko Maleš, književni kritičar i pjesnik, obojica ugledni hrvatski književnici. Spisateljici Lani Derkač ovo je jedanaesta samostalna knjiga koja je izašla u Hrvatskoj, a spomenimo i to, da su joj tiskani prijevodi knjiga na francuski i španjolski jezik, kao i izbori iz poezije koje je suurednik.

U knjizi „Šah sa snijegom“ Derkač nam kroz interakciju osobnih preokupacija progovara hrabro, o mnogim društvenim problemima, katastrofičnim gospodarskim prognozama, koje nas znakovito, ali i zlokobno, podsjećaju na vlastitu krhkost.

- Autorica Lana Derkač s ozbiljnim uvidima u tehnološko neodrživ svijet i njegov represivni arsenal, dešifriranjem analognog doba i njegovih bešćutnih idealizacija, i kada u pjesmu useljuje bliske osobe, i kada dijalogizira s njima, govori o intelektualno-moralno-duhovno razmrvljenim smislovima, o ugrozi humaniteta pred navalom totalitarizacije – kazao je urednik Ervin Jahić.

I čitajući ovu zbirku pjesama, ona nas se doima kao jedinstveni konglomerat emocija i sveopćih intelektualnih uviđanja, o jednom nadasve intenzivnom unutarnjem svijetu.

- Knjigu „Šah sa snijegom“ pisala sam skoro pune četiri godine, što je znatno duže vrijeme od onoga u kojem sam stvarala bilo koju drugu zbirku poezije. I od mojih prvih pjesničkih zbirki se razlikuje po tome što u njoj širim registar vanjskog svijeta i svjetskih novosti, koji se često kroz govor medija, ali i kućne dijaloge, useljava u prostor intime. No pogrešno bi bilo reći, da bi se nove pjesme uklopile u stvarnosnu poeziju, jer činjenice često u tim pjesmama doživljavaju namjerne prerade, i čitatelj nikada ne može biti siguran kamo će ga polazišna nedvojbena stvarnost ili pak izmaštana stvarnost odvesti, i u kojem trenutku će mu prirediti iznenađenje – rekla je autorica Lana Derkač.

(Ivica Herner)

 

(prilog, pjesma iz knjige „Šah sa snijegom)

PLEMENA

Crikvenica je jutros zauzela tri poze

za fotografiranje. Ali Davor i ja želimo

obilaziti mali kontinent Rab.

Da je večer i da već svijetli iz mora,

rekla bih: sićušni planet u pjenušavoj

i zamračenoj galaksiji.

No Rab je u podne saće iz kojeg strše

četiri zvonika.

Nazirem nebeske brazde, spas za poljodjelce

da se ne dosađuju kad dođu u nebo.

Da samo ne dokoličare u nebeskoj mirovini.

Popodne je otočki zaljev osunčani jastuk

od deminutiva Sahare. Tek kasnije će slike

na displeju fotoaparata ponavljati ljeto

kao da je riječ o utvrđivanju dragog gradiva.

A nekoliko mjeseci kasnije činit će se da

fotoaparat hospitalizira ljeto. Produžuje

mu postojanje čemu koriste mali paktovi.

Kao pakt između uvale, rogozina za sunčanje,

badekostima i zrna pijeska.

Ili pakt vala i obale, a samo neiskusno oko

može utvrditi da se saveznici opiru

jedno drugom.

Kako prava Sahara daje šturi život svojim

plemenima, tako i umanjenica Sahare

začinje plemena sjećanja.

Na trajektu smo već za mraka.

Davor bi udebljanu zvijezdu Danicu

najradije poslao na fitness.

 

U Crikvenici jedemo džem od jabuke

i lavande.

Da nas moljci ne mogu pojesti iznutra.