Petak, 11 Ožujak 2016 10:59

Živopisno prikazan život Požeškog sandžaka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA „OSIJEK I ŠIRA OKOLICA U OSMANSKOM PERIODU“ -

POŽEGA – Jedno živopisno vraćanje u vrijeme osmanskog perioda doživjeli su Požežani na otvorenju izložbe otvorenje Muzeja Slavonije u Osijeku “Osijek i šira okolica u osmanskom periodu“ uz prikaz života Požeškog sandžaka u organizaciji Gradskog muzeja Požega. Izložba je postavljena u povodu obilježavanja Dana grada Požega i Grgureva, koji Požežani slave u spomen na oslobađanje od Turaka.

Sama manifestacija je počela ispred Gradskog muzeja gdje se odvijao program, a izložba je postavljena u tri prostora muzeja, na kojoj je prikazano ukupno 260 predmeta koji su porijeklom IMG 3956iz nekoliko muzeja Slavonije, te nekoliko rijetkih predmeta iz Hrvatske ali i Europe. Ova izložba je bila postavljena u Osijeku, a ovo je njeno prvo gostovanje, prvo u Požegi koja ima posebno bogatu povijest vezanu uz osmanski period, kada je i dosezala kao središte sandžaka najveći uspon kao grad.

- Posebno mi je drago što smo ovu izložbu proširili s jednim segmentom koji su kolegice iz požeškog muzeja dodale izložbi a to je Požeški sandžak. Znamo da je Požega bila upravni centar u to vrijeme u Slavoniji. Sama izložba koncipirana je iz dva dijela – 16. i 17. stoljeće, jedan dio predstavlja period turskih osvajanja od 1526. godine, dok drugi dio predstavlja period oslobađanja. I to je nešto što prvi puta možemo vidjeti iz ovog dijela Hrvatske i uopće jedan pregled povijesti turskog osvajanja u našim krajevima prezentiran kroz materijal, arheološki i povijesni. Pokušali smo napraviti mali ali sveobuhvatni pregled ovog dugog povijesnog perioda koji je vrlo malo poznat što se tiče materijalnog dijela – istakao je na otvaranju autor izložbe dr. sc. Mladen Radić iz osječkog muzeja.

U izložbu su nas uveli zvuci sevdalinki u izvrsnoj izvedbi mlade solistice Ružica Maurus uz pratnju harmonike, a u postavljenoj turskoj kavani uz rakijicu i kahvu mogao se povući i pokoji IMG 3962dim iz nekoliko nargila. Sjedilo se naravno na jastučićima na podu kao u tursko doba, a poslužene su i ćuptete, staro jelo iz turskog doba koje se još zadržalo u Cerniku i okolici. Uz kahvu i dim iz nargila u kavani su svoje egzotične trbušne plesove izvele članice Plesnog kluba Excite iz Požege, pa je taj dio posjetitelje potpuno odveo u drugo vrijeme, a neke i uz uzdahe u drugu dimenziju, opijene dimom iz nargila, lepršavim maramama i ljepotom trbušnih plesačica.

- Požega je zapravo u vrijeme osmanlijskog carstva bila glavni grad Slavonije, a nikad prije niti poslije Požega nije bila središte tako velikog administrativnog područja. Cijelih 150 godina Požega je imala taj status, a prvi puta je Požega postala i pravi gard upravo u tursko vrijeme. Broj stanovnika je uvećan i za deset puta, po prvi puta pojavljuju se brojni obrti, do tada nepoznati, kao zlatari, pekari, kuhari, slastičari i dr. Sredinom 16. stoljeća Požega bilježi čak 60 dućana – kaže požeška autorica izložbe Ljiljana Marić, prof. Izložba je otvorena do 21. travnja.

Tekst/foto: Vladimir Protić