Petak, 20 Travanj 2012 08:22

One misle da smo male

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

UČENICAMA OSMOG RAZREDA KANIŽLIĆEVE ŠKOLE PREDSTAVLJENA KNJIGA  -

POŽEGA - U školskoj knjižnici Osnovne škole Antuna Kanižlića 17. travnja održan je susret učenica osmih razreda s liječnicom Ankom Dorić, suautoricom knjige „One misle da smo male“. Književnica Julijana Matanović i liječnica Anka Dorić kroz ovu knjigu nastoje približiti tinejdžerima i adolescentima pravilno inforimranje o HPV infekciji.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. Međutim, informiranje o HPV infekciji je još uvijek nedostatno u svijetu i kod nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno je razvijena osobito među adolescentima.

P4170909- Humani papiloma virusi su glavni čimbenik za razvoj onkološke bolesti žena, rak vrata maternice. Međutim, danas se zna i da ti virusi nisu uzročnici samo te bolesti nego i niza drugih karcinoma glave i vrata, oka, sinusa, debelog crijeva i ostalih lokalizacija na ljudskome tijelu. U svijetu od tih infekcija prolazno obolijeva 80 % pučanstva, odnosno gotovo svi koji su imali jednog ili više partnera. To su virusi koji žive na našoj koži i u sluznicama te u većini slučajeva neće uzrokovati štetu, ali se moramo pitati što to krivo radimo, na koji način živimo i što bismo trebali popraviti u svome odnosu prema zdravlju i prema bolesti te spolnom općenju da se te infekcije ne bi, kada se već dogode, trajno zadržale kod nas te uzrokovale promjene koje mogu dovesti do smrti žene u njenim najboljim godinama – izjavila je liječnica Anka Dorić, voditeljica savjetovališta za spolne bolesti Virogena Plus.

Da bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, djevojčicama i djevojkama koje još nisu spolno aktivne, ali razmišljaju o tome, autorice ove knjige stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini, o tri generacije žena koje se bore s jednom od danas najčešćih bolesti koje mogu uzrokovati HPV infekcije.

- Glavna junakinja je petnaestogodišnja djevojčica čija majka obolijeva od bolesti uzrokovane HPV infekcijom te baka koja unuci pruža podršku, a Julijana Matanović je svojim stilom, narativnošću i jednostavnošću kojom se obraća približila ovu temu mladima kroz priču. Na 40-ak stranica knjige nalaze se pitanja i odgovori na većinu informacija o HPV infekcijama, kako se zaštiti, koje pretrage treba raditi i kada, dakle sva pitanja na koja ljudi traže odgovore na raznim mjestima. – izjavila je liječnica Dorić.

Autorice su ovom knjigom osvojile Kiklopa, nagradu Anto Gardaš za najbolji roman za djecu i mlade u Hrvatskoj, nagradu Mali princ za najbolji roman za djecu i mlade u regiji te nagradu Biser mudrosti Europske udruge raka maternice.

- Predavanje liječnice je bilo zanimljivo te ćemo svakako pročitati knjigu – izjavile su učenice osmog razreda, Veronika i Valentina.          (R.T.)