Četvrtak, 19 Travanj 2012 09:26

Smotra tradicijskog bogatstva županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

1.ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK  -

POŽEGA – Na inicijativu Hrvatskog sabora kulture krajem prošle godine osnovana je Zajednicu  kulturnih udruga za područje Požeško-slavonske županije, u koju se učlanilo preko trideset, od ukupno 60 udruga u kulturi. Najviše je folklornih društava koja čuvaju tradicijsko bogatstvo, te zavičajne kulture ugrađene u naše postojanje.

Povodom Dana županije članice zajednice su priredile 1. Županijski kulturni mozaik.

P4169105- Najzastupljenije na Županijskom kulturnom mozaiku su izvorne folklorne skupine, ali ponosni smo na sve udruge koje će prezentirati kulturno stvaralaštvo na području plesa, tamburaške i limene glazbe, zbornog pjevanja, kao i na one koji čuvaju specifične običaje požeškog i pakračko-lipičkog kraja ili domovine iz koje su došli njihovi preci odabravši za život baš ovaj dio neponovljivo lijepe i običajima bogate Slavonije i Hrvatske. Želja nam je da Županijski kulturni mozaik svake godine bude  još raznolikiji, još bogatiji i da pokaže kako mali, dragocjeni djelići tradicijskog i suvremenog blaga, ti  raznovrsni  komadići, stvaraju cjelinu, utkani u jedinstven i prepoznatljiv mozaik kulture Požeško-slavonske  županije – istakla je tajnica Zajednice Ana Pirović.

Na priredbi su nastupili Gradski pjevački zbor Lipik, Društvo sv. Grgur Požega, Plesna radionica Ilijane Lončar, KUD Bektež, Češka beseda Kaptol, KUD Poljadija  Grabarje, Tamburaški sastav Castrum Kaptol, KUD Ivan Goran Kovačić  Velika, KUD Berda Brestovac, KUD Vreteno Gornji Čaglić, KUD Požeška dolina Požega, KUD Seljačka sloga Prekopakra, KUD Svilenka Buk, Češka beseda Bjeliševac, KUD Šijaci Biškupci i Gradska  glazba Trenkovi panduri  Požega.

Priredba je održana u dvorani Kazneno popravnog doma, a otvorio ju je zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha istakavši želju da ovaj kulturni mozaik dobije svoju tradiciju.