Ponedjeljak, 13 Srpanj 2015 10:22

Susreti „Slovaci Slovacima“ po 8. puta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA MANIFESTACIJA SLOVAČKOG NARODNOG STVARALAŠTVA -

RAJSAVAC – Posljednjih nekoliko godina u predivnom ambijentu „Zelene lagune“, rekreacijskog centra ŠRD Rajsavac, s pozornicom uz jezero i prirodnim amfiteatrom, održani su 8. po redu susreti „Slovaci Slovacima 2015. Organizator Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića i ove godine od ranih jutarnjih sati održali su 4. likovnu koloniju slikara i kipara, na koju se ove godine odazvalo 24 likovna umjetnika i 5 drotara koji od žice stvaraju skulpture. Stvorena djela izložena su prije početka kulturno umjetničke manifestacije u prirodnoj galeriji.

 - Mi htjeli ili ne htjeli kao narodi smo upućeni jedni na druge, a kroz povijest Hrvati i Slovaci su bratski narod. Nikada nije bilo razmirica i to uistinu treba njegovati. I sada kad smo svi u Europskoj uniji moramo sami voditi računa o sebi, svojoj kulturi, svojim vrijednostima i povijesti, jer smo u toj EU mali narodi – istakao je zamjenik župana Željko Jakopović, koji je obećao podršku županije ovakvim susretima i prikazu baštine dvaju naroda.
Općina Jakšić svesrdno potiče ovakve susrete, posebno jer na njenom teritoriju živi najviše Slovaka na području Požeštine.

– Ovaj topli ambijent ova mladost, pjesma i ples još će dodatno zagrijati. Nastavit će tako običaje i tradiciju naših bratskih naroda, a i kroz povijest vidimo da su Slovaci, Hrvati, Slavonci jedni te isti. Mi u Jakšiću imamo dva Kulturno umjetnička društva, jedno slavonsko a jedno slovačko, živimo u istom prostoru, istoj zgradi, zajedno nastupaju i putuju na smotre - rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević ujedno otvarajući 8. susrete.

 Osim domaćina, folklornih skupina Matice slovačke Kukučin Kuntarić i HKUD Slavonija iz Jakšića na smotri su nastupili Matica slovačka Našički Markovac, MS iz Našica i MS iz Soljana, te Češke besede iz Bjeliševca, Kaptola i Prekopakre. manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake Slovačke Republike, Požeško-slavonske županije i Općine Jakšić.

Tekst/foto: Vladimir Protić