Subota, 11 Srpanj 2015 13:26

Likovna radionica: "90 dana bez sapunice"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IZLOŽBA SLIKA POLAZNIKA LIKOVNE RADIONICE ANITE GRBAVAC JAKOBOVIĆ -

 POŽEGA – Nesumnjivo najposjećenije otvaranje jedne izložbe u gradu Požegi, svakako je bilo otvaranje izložbe slika polaznika likovne IMG 6868radionice Anite Grbavac Jakobović pod nazivom „90 dana bez sapunice“. Premalena je bila dvorana Gradskog muzeja za sve zainteresirane, najviše članova obitelji i prijatelja polaznika likovne radionice koji su izložili svoje uratke, mnogima je to bilo i prvo izlaganje u životu. Ukupno 25 njih je krenulo na tečaj crtanja i slikanja još prošle godine u studenom, da nešto nauče ali i da se druže.

– Na moje veliko iznenađenje prijavio se veliki broj polaznika različite dobi, od 13 do 63 godine, svi sa istom željom i voljom da nešto nauče o crtanju i slikanju, ali i da se uz učenje druže i opuste. Tečaj je trajao 90 dana. Za to vrijeme umjesto da ljudi sjede pred TV-om i gledaju sapunice započeli su tečaj crtanja i slikanja i tako nastaje interesantan naziv ove izložbe „90 dana bez sapunice“. Na tečaj su svi dolazili sa sve većim ushićenjem i voljom ulazili u svijet boja. Krajnji rezultat je sve nas više nego ugodno iznenadio – istakla je slikarica Anita Grbavac Jakobović na izložbi radova koji su stvoreni na tečaju.

 - Polaznici tečaja savladavaju kako vidimo individualno tehniku slikanja, a riječ je o osobama koje su sklone slikanju kao načinu izražavanja, ali ga nisu do sada usavršavale. IMG 6871Kako su slikarske sklonosti prepoznatljive već u djetinjstvu iznenađenje su slike osoba za koje se nije do sada znalo da slikaju. Izložbom radova koji su rezultat rada na tečaju prepoznatljivo je da je svatko u nečemu bolji od drugih, netko u slikanju pejzaža, netko u arhitekturi, a netko u slikanju mrtve prirode. Drugi su opet prepoznali značaj svjetla na motivu ili vrijednost boje, treći su si dali slobodu pa su slikanjem eksperimentirali. Isto tako zanimljivo je vidjeti preobrazbe istog motiva pejzaža, iste mrtve prirode poznatog motiva Požege. Koliko je tko savladao slikanje u 90 dana pokazuje ova izložba – istakla je na otvorenju muzejska savjetnica Lidija Španiček.

Tekst/foto: Vladimir Protić