Subota, 04 Srpanj 2015 12:31

Izložba slika Mire Vitenberg

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VELIKA IZLOŽBENA DVORANA POŽEŠKOG MUZEJA -

POŽEGA – Tijekom ovog ljeta prezentirat će se djela više od 40 izlagača, od akademika Luke Paljetka, pa samozatajne slikarice i keramičarke Mire Vitenberg, a u tijeku ljeta izložba slika polaznika tečaja crtanja i slikanja Anite Grbavac Jakobović „90 dana bez sapunice“ i izložba slika članova Udruge Matko Peić. Danas otvaramo izložbu požeške slikarice Mire Vitenberg, po struci keramičarke, koja prvi puta svoja djela izlaže u organizaciji „Požeška šetnja muzejskim ljetom“ u Gradskom muzeju Požega i to zanimljivu, nekima poznatu, ljetnu temu „RibeListi“ – istakla je Lidija Španiček predstavljajući umjetnicu i njena djela.

Mira Vitenberg rođena je u Požegi. Završila je u Zagrebu 1977. godine Školu primijenjenih umjetnosti, odjel keramike kod profesora, slikara i keramičara Ivana Švertaseka. Svoja djela izlagala je na humanitarnim izložbama i nam kolonijama. Bila je jedna od osnivačica likovne radionice za djecu i odrasle u Požegi. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama od kojih su najznačajnije: 1992. Skupna izložba Gradski muzej Požega, 2003. Humanitarna izložba Dom umirovljenika Požega, 2003., 2005. i 2007. Likovna kolonija Alilovci, 2005. Samostalna izložba „Grane“, Galerija Ciraki Požega, 2008. Samostalna izložba „RibeListi“, Galerija Ciraki Požega.

- Slike su nastajale igrom, stvarajući određene formacije oblikom, bojom i kompozicijom. Tema je proistekla iz pejzaža. RibeListi su autori ovog „likovnog pravca“, složenica stvorena od riječi riba i list. Riba u struji voda i lišća na vjetru, stvarajući tako poseban ritam i dinamiku. Ima li tu sličnosti, prirodno da ima. I izraziti se o onome što vidiš oko sebe i u sebi, život i nadasve prirodu – rekla je Mira Vitenberg nakon otvorenja izložbe.

Tekst/foto: Vladimir Protić