Subota, 27 Lipanj 2015 12:35

"1111 slika za Liliput" Luke Paljetka

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE ORGANIZIRAO IZLOŽBU -

 POŽEGA – Još jedna od aktivnosti požeškog Ogranka Matice hrvatske Požežanima je dovela novu likovnu IMG 2262poslasticu, slikarske minijature dubrovačkog slikara Luke Paljetka. Njegov ciklus izložbi po hrvatskim gradovima „1111 slika za Liliput“ do sada je gostovao u Dubrovniku, Varaždinu, Koprivnici, Šibeniku a nakon Požege odlazi u Vukovar.

 „Uvijek sam lakše mislio u slikama, pamtio slike, uz njihovu pomoć shvaćao i same slike i ono što uvijek stoji iza slika. jer iza slika – rečenica je iz biografije samog Luke Paljetka, iz koje i Milan Bešlić, autor ciklusa izložbe u katalogu nalazi razlog zašto se pjesnik, prevoditelj, redatelj, feljtonist, kazališni kritičar, esejist, pisac za djecu bavi i slikarstvom. No on po riječima Bešlića crta i škarama – „Luka Paljetak s naročitom pozornošću „crta“ škarama tako što vrlo pomno bira motive koje će izrezati: one intenzivno crvene, žute, zelene, plave, narančaste... naglašavajući pikturalnu komponentu ili pak onu ludičku u isprepletanju crne i sive rešetkastom grafičkom akcentuacijom, zatim u raznoobličnim elementima, kružnim linijama, isprekidanim krivuljama... u svim tim ritmičkim dinamičnim i titravim ekranima IMG 2264emanirajući prostorom golemu likovnu energiju.“ priča Bešlić o autoru koji zbog obiteljskih problema nije mogao nazočiti otvorenju izložbe u Požegi.

 Dajući ime svom ciklusu „Slike za Liliput“ Paljetak naravno aludira na djelo slavnog engleskog klasika Jonathana Swifta u kojem se čudna zemlja zove Liliput, a pokazuje nama put prema svojoj zemlji čudesa gdje je imaginacijom guliverovske snage oblikovao, ne kistom i olovkom, već škarama te jednostavne pravokutne elemente u neobičnu likovnu strukturu dinamične promjenjive kompozicije.

 - Dobila sam jednu kutiju, kao za cipele, punu malih sličica, i nisam u preko tisuću tih malih sličica vidjela jednu povezanost. To je za mene bio prvi šok, jer su to bile male sličice veličine 3x 2 cm. S još jednom učenicom 6. razreda zajedno smo se zaigrale i složili današnju izložbu koji imate pred sobom. Luka Paljetak je prije jutarnje kave svakoga jutra izradio bar jednu sličicu, pa mu je ako je svakog jutra to radio trebalo više od tri godine. U tom pregledavanju tih sličica palo mi je na pamet da bi se te sličice mogle pretvoriti im u skulpture, neobične prstenove koje stoje na stupovima. Mislim da je i Paljetak ponavljao i u pjesmama i ovdje pokazao da je umjetnost jedna igra samo s različitim elementima – rekla je Lidija Ivančan Španiček, muzejska savjetnica, autorica požeške izložbe.

Tekst/foto: Vladimir Protić