Nedjelja, 17 Svibanj 2015 16:12

Pedeset umjetničkih radova ciklusa „Barke u mirovanju“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

U GALERIJI CIRAKI OTVORENA IZLOŽBA SLIKA VJEKOSLAVA STIPICE -

POŽEGA - U Gradskom kazalištu u galeriji Ciraki postavljena je i otvorena izložba akademskog slikara Vjekoslava Stipice iz Splita. Izloženo je oko 50 njegovih radova, a izložba je otvorena za sve posjetitelje do 23. svibnja. Vjekoslav Stipica, splitski akademski slikar, završio je školu primijenjene umjetnosti u Splitu (grafički smjer) u klasi profesora Jakova Budeše i Akademiju Likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Frane Baće. Bio je profesor na Akademiji u Splitu, te je dobitnik više nagrada za slikarstvo. Izlagao je na preko 100 kolektivnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi: Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Parizu, Obersdorfu, Trstu, Udinama, Pescari, Beču, Hamburgu, itd.Vjekoslav Stipica i Valentina Soldo

- Ne volim glumiti samo zbog lažnog “umjetničkog dojma”, cijeli život sam vječni optimist to se vidi u mojim djelima. Uvijek sam nastojao biti uključen i u negativna zbivanja kako bih ljudima poslao poruku optimizma. Izložbu sam radio čak usred Domovinskog rata, ne zbog “poena” već upravo kako bih ljudima u depresiji dao dozu optimizma, nade. Naime, ne postoji jedna poruka, ali optimizam, kolorit, to je sastavni dio mog razmišljanja, tome se veselim. - rekao je Vjekoslava Stipica.

Njegove slike se nalaze u muzejima, klinikama, privatnim kolekcijama, hotelima, i raznim javnim prostorima, a cijene njegovih radova se kreću od IMG 6892200 eura pa do nekoliko tisuća eura. Tematska preokupacija ovog umjetnika njegov je rodni kraj, mrtve prirode i kameniti pejzaži, barke u mirovanju, uske kamene ulice u vrući ljetni dan, ikonografija koja precizno i jasno priziva romantični svijet koji neminovno nestaje. Ipak, topla paleta i bogat kolorit uz sjetu donose i vedrinu, bljeskaju živi kontrasti puni optimizma.

Na otvorenju izložbe bili su nazočni gradonačelnik Požege Vedran Neferović, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, predsjednik Vile Velebita dr. Josip Fajdić i učenici OŠ Antuna Kanižlića. Izložbu je otvorila ravnateljica Gradskog kazališta Valentina Soldo.

Tekst/foto: Vanja Protić