Subota, 09 Svibanj 2015 12:55

Zlatni glas tamburašima „Šil dil daj“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

41. FESTIVAL TAMBURAŠKIH PJESAMA KAPTOL 2015. -

KAPTOL – Po 41. održan je „Zlatni glas Zlatne doline“, festival tamburaških pjesama Kaptol 2015. u dvorani Vatrogasnog doma u općini Kaptol. Jedan je to od najstarijih glazbenih festivala, koji je započeo interpretacijama mladih pjevača već prokušanih pjesama, a unazad nekoliko godina na kaptolačkom festivalu izvode se isključivo autorska djela. Tako je i ove godine publika u dvorani mogla vidjeti i poslušati izvođenje 18 skladbi od kojih je 8 solističkih izvedbi uz pratnju TS Posegana, a 10 skladbi izveli su tamburaški sastavi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, no najviše iz Slavonije.

- Neki od vas ovdje u dvorani svjedoče održavanju ovog festivala preko 40 godina, a vjerujem da će neki od vas mlađih generacija koje su ovdje sa nama svjedočiti još barem toliko godina. Ovdje su glazbenici od zagreba do Županje, a zabavit će nas svojim glazbenim uradcima. Neki već etablirani glazbenici odavde iz Kaptola nastavit će svoj uspješan put zvjezdanim stazama hrvatske estrade. Na festivalu u kaptolu pobjeđivale su i Ivana Kindl, Vesna Pisarović kao i niz drugih solista, bandova i tamburaških sastava koji su nastavili uspješnu plovidbu u glazbenim vodama. Požeška dolina i njeni ljudi oduvijek su bili rasadnik dobrih glazbenika – rekao je organizator festivala, Mile pavičić, načelnik općine Kaptol i zaželio da se svi prepuste zvucima tamburice.
41. izdanje festivala Zlatni glas Zlatne doline otvorio je pokrovitelj, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, poznat kao ljubitelj tamburaških skladbi ali i onaj koji se na pozornici ne libi i zapjevati. On je čestitao kaptolčanima što su održali tu dugu tradiciju slavonske pjesme i načelniku Pavičiću koji već dugi niz godina uspijeva organizirati tamburaški festival. - Slavoncima je pjesma bila prva i kad je bilo najteže, a i mi smo pjevali prošle godine kada su nas napale teške poplave koje su devastirale naš prostor. Mi smo i prošle godine pjevali slaveći veliki jubilej 40. godina festivala, dobili nove hitove, koje ćemo dobiti i ove godine. Pjesma je ta koja nas je u Slavoniji držala kroz povijest, sa pjesmom mi smo umirali, živjeli, s pjesmom se ratovalo, s pjesmom se svatovalo. Pa neka tako bude i ove godine – poželio je župan Tomašević otvarajući festival.

Na festivalu su dodijeljene po tri nagrade publike i tri nagrade stručnog žirija, a uz priznanja nagrađene su i novčanim nagradama od 500 do 3.000 kuna. Posjetitelji u dvorani najviše glasova dali su pjesmi koju je izveo Slađan Poljak „Lika u srcu za koju je sam napisao glazbu na tekst Davora Magušića uz aranžman Igora Gregurića. Drugo mjesto osvojila je skladba „Samo da malo dušu odmorim“ koju su izveli TS Salaš, za koju je glazbu i tekst napisao Goran Ivanović Lac, a aranžman Matko Bačić. Treću nagradu publike dobila je skladba „Od proljeća do proljeća“ u izvođenju TS Žute dunje za koju je glazbu napisao Mario Plantak, tekst Štefanija Soldan, a aranžman Alen Mozer.

Treće mjesto po ocjeni stručnog žirija pod vodstvom glazbenika Zvjezdana Marjanovića Zvekija osvojila je pjesma Željka Witovsky „Žene, žene, žene“ za koju je glazbu i tekst napisao Drago Pecek, a aranžman Danijel Krmić. Drugo mjesto žiri je dodijelio pjesmi „Ti me čekaj rosom umivena“ koju izvode TS Slučajni partneri koju je napisao, uglazbio i aranžirao Krešimir Stipa Bogutovac.

Zlatni glas Zlatne doline i prvo mjesto žiri je dodijelio skladbi „Ej, sretni dani“ u izvođenju TS Šil dil daj za koju je glazbu i tekst napisao Krešimir Stipa Bogutovac a aranžman Danijel Meseljević. Zamjenik načelnika općine Josip Soudek zatvarajući festival otvorio je natječaj za pjesme 42. festivala Kaptol 2016.

Tekst/foto: Vladimir Protić