Srijeda, 04 Ožujak 2015 11:18

Likovna baština obitelji Pejačević

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŽANIMA PREDSTAVLJENA STUDIJSKO - TEMATSKA IZLOŽBA -

POŽEGA – Gradski muzej u Požegi je zajedno s Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka nakon Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Zavičajnog muzeja Našice, Gradskog muzeja Virovitice, Gradskog muzeja Vukovara, postavio jedinstvenu izložbu temeljito istraženih i restauriranih vrhunskih likovnih dijela iz dvoraca obitelji Pejačevića.

- Plemička obitelj Pejačević posjedovala je bogate umjetničke zbirke u svojim dvorcima u Hrvatskoj i izvan nje. Zbirke su nastradale u razdoblju od njezina dolaska na prostore Slavonije i Srijema do Drugog svjetskog rata a danas su velikim dijelom sastavni dio fundusa nekolicine hrvatskih galerijskih i muzejskih ustanova. Prema dvorcima u kojima su nastajale danas u obiteljskom nasljeđu razlikujemo virovitičku, našičku, podgoračku i retfalačku zbirku – pojasnila je dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak koja je sudjelovala u povijesnom istraživanju obitelji Pejačević te u postupcima restauriranja i spašavanja umjetničkog blaga. Za požešku izložbu odabran je jedan manji, no reprezentativan dio umjetnina, s posebnim naglaskom na povijesnim vezama plemičke obitelji pejačević i grada Požege.

- Veza obitelji pejačević s Požegom sežu duboko u povijest. Još u vrijeme dok je obitelj živjela u Bugarskoj njezini su članovi odgajani za svećenike i zauzimali značajne položaje u katoličkoj crkvi. Ističe se jakov pejačević, isusovački teolog i filozof koji jem kao profesor djelovao u Požegi. Dominika Pejačević živjela je u Požegi, a svojom oporukom ostavila je svoju imovinu i zakladu za požeški đački konkvikt za siromašne učenike. Franjo Ksaver Pejačević bio je rektor isusovačkog kolegija u Požegi. Aleksandar Pejačević član barunske grane bio je vlasnik velikih posjeda po Slavoniji, no živio je i umro u Požegi – istakla je Lidija Ivančević Španiček, viša kustosica obrazlažući veze obitelji Pejačević s Požegom.

Na izložbi je postavljena i slika nepoznatog autora, portret Franje baruna Trenka, vrlo značajnog povijesnog čovjeka za požešku povijest. 

Tekst/Foto: Vladimir Protić