Srijeda, 26 Studeni 2014 12:37

Vida Demarin: Hrana za mozak

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

AKADEMSKA ZAJEDNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE „ANTE STARČEVIĆ“ ORGANIZIRALA PREDSTAVLJANJE KNJIGE  -

 PLETERNICA – Ovo je jedno od prvih zajedničkih nastupanja Akademske zajednice Požeško-slavonske županije „Ante Starčević“ i Udruge Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar da se uprizori gostovanje akademkinje Vide Demarin u Pleternici, što će uskoro postati stalna aktivnost. Posebno sada kada bude otvorena nova pleternička knjižnica koja će nuditi nebrojene mogućnosti i organizaciju i većih događanja – istakao je dr. med. Ivan Vukoja, tajnik akademske zajednice, na početku predavanja, koje je jedno od posljednjih događanja koja se organiziraju u staroj pleterničkoj knjižnici u skučenom prostoru dvorane čitaonice koja uglavnom uvijek bude premalena da primi sve zainteresirane za promocije, predavanja, tribine, izložbe i dr.

Vida DemarinGost akademkinja Vida Demarin predstavila je Pleterničanima, ali i Požežanima kojih je došlo u ne malom broju svoju knjigu „Hrana za mozak“. – To je zapravo komentar jedne knjige koju sam ja zajedno sa svojom suradnicom napisala o hrani za mozak. Zdrava hrana je jedan od četiri ključa za održavanje zdravlja mozga. Tu je prije svega redovita tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom i vježbanje moždanih funkcija. Mi nekoliko puta dnevno jedemo i s tom hranom možemo unijeti važne nutrijente za moždane stanice. Oni omogućuju da pamćenje bude bolje, da koncentracija bude bolja, da budemo bolje raspoloženi, jer mozak je organ koji koordinira apsolutno sve u našem organizmu. Ako on funkcionira onda funkcionira sve, i metabolizam i raspoloženje i način razmišljanja i nošenje sasvim situacijama. Mozak je taj koji treba stalno održavati aktivnim, mudrim i jako dobrim zdravljem – kaže Demarin, a danas nauka jako dobro poznaje mozak, posebno u posljednjih desetak godina kada je proglašeno desetljeće mozga i kada su se brojni resursi, pa i financijski skoncentrirali da se što više sazna o funkcioniranju mozga. Otkriveno je puno dijagnostičkih metoda i u primjeni su u praksi, od magnetskih rezonanci, magnetskih geografija, kompjuterizirana tomografija, metode prikaza moždanih struktura i moždanog metabolizma.

IMG 7266- To je sada funkcionalno prikazano, jer pomoću magnetne rezonancije možete vidjeti koje se područje u mozgu aktivira ako čovjek svira, jede ili trči. Točno se vide različita mjesta koja se aktiviraju u mozgu i točno znamo što se događa u mozgu. Mozak je odgovoran i za našu percepciju ljepote. Znači naš pojam ljepote ne dobivamo u našim očima nego u našem mozgu, ljepotu glazbe, ljepotu slika. Za percepciju ljepote nisu zaslužne naše oči nego mozak određuje što se nama sviđa – dodaje Demarin navodeći niz novih naučnih spoznaja. Za zdravlje mozga važan je i životni stil, trebamo paziti na hranu, ne pušiti, manje konzumirati alkohol, manje masnoća, ne dosoljavati jelo, to sve znamo, no čovjek nije toga svjestan dok ne dobije neku bolest. Onda svi hoćemo vratiti zdravlje, a tada je potrebno masu vremena da vratimo zdravlje, a svi trebamo samo malo vremena posvetiti očuvanju zdravlja, sada. Sami moramo to inkorporirati u svoj životni stil.