Četvrtak, 13 Studeni 2014 13:01

Knjigu približiti čitateljima i u najmanjim mjestima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POKRENUTA INICIJATIVA ZA ORGANIZACIJU MREŽE BIBLIOBUSA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI  -

 POŽEGA – Požeška Gradska knjižnica i čitaonica pokrenula je inicijativu i priprema projekt organizacije mreže bibliobusa na području Požeško-slavonske županije, jer osim stacionarnih knjižnica u gradskim IMG 5982središtima, te školskim knjižnicama, knjiga širem krugu stanovništva, naročito u manjim i seoskim mjestima nije dostupna. Povodom Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog priredili su prezentaciju s temom „Bibliobusna služba u Požeško-slavonskoj županiji“

– To je projekt koji smo priložili u razvojnu strategiju grada Požege i Požeško-slavonske županije čija je izrada i tijeku. Pozvali smo sve načelnike općina i gradonačelnike općina, te ravnatelje knjižnica da pojasnimo koje su to mogućnosti i perspektive bibliobusne službe, te probleme s kojima se moramo suočiti – istakla je ravnateljica požeške knjižnice Aleksandra Pavlović.

 - Najviše nas zanimaju financijski troškovi bibliobusne službe i jednokratni trošak kupnje bibliobusa. Na osnovu iskustava drugih županija koje imaju bibliobusnu službu, a uzimajući u obzir naših pet općina i pet gradova, napravili smo proračune i projekt planiramo samu nabavku bibliobusa prijaviti na neki od fondova Europske unije. Druga mogućnost nam je nabaviti bibliobus putem donacija jer nekoliko knjižnica u RH bibliobus su dobili iz donacija bogatijih europskih zemalja, posebno iz Danske – rekla je Mirjana Franculić, voditeljica Matične službe požeške knjižnice.