Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 09:14

Predstavio zbirku pjesama „Luč Hrvata“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BRANITELJ, ČASNIK HV, PJESNIK ANTE NADOMIR TADIĆ ŠUTRE  -

 POŽEGA – U prigodi obilježavanja 23. obljetnice požeške 123. brigade Požeško-slavonska županija organizirala je predstavljanje desete zbirke pjesmama pjesnika, branitelja, časnika HV „Luč Hrvata“, Ante Nadomira Tadića Šutre. IMG 5229Pjesnička večer za ratnike održana je u Velikoj dvorani HGK Požega, pred velikim brojem branitelja i uzvanika. Pjesnika je predstavio ratni drug i suborac, general, danas požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – U našoj ostvarenoj slobodi danas pozdravljam prijatelja, rodoljuba, velikog čovjeka, ratnika, pjesnika, Ante Nadomir Tadić Šutra, gotovo dvije osobe mogu biti u te četiri riječi, što on i jeste, velikan za dvije osobe. Čovjek koji tako lijepo piše o svojoj rodnoj cetini, ali i o kraljevskom gradu Kninu gdje danas živi. Opjevao je naše velikane, Cetinu, kamen, rijeku, a sve zbog velike ljubavi prema Domovini – istakao je Tomašević.

 - Ja sam čovjek sa dva imena i dva prezimena, a dolazim ih hrvatskog kraljevskog grada Knina. Ovo je moja deseta knjiga pjesama znakovitog naziva Luč Hrvata, gdje sam u tri dijela, prvi s novim pjesmama, drugi s uspješnicama iz dosadašnjeg devetoknjižja i treći sa CD-om mojih uglazbljenih pjesama. IMG 5221Najpoznatija je „Stina pradidova“ koju izvodi Tomislav Bralić i klapa Intrade, te neke druge uglazbljene pjesme i 13 krasnoslova mojih pjesama. Ne treba puno mudrosloviti, jer u ovim vremenima hrvatski branitelji koji bi trebali nositi tu luč, trebali biti ponosni i sretni, mnogi su dali svoje živote, mnogi su ranjeni i tjelesno i duševno, a mi koji smom iz rata izašli neokrznuti, nismo sretni sa ovakvom trenutnom zbiljom. ja sam upravo htio pokazati da smo mi to koji možemo i trebamo nositi tu luč, a na naslovnici, s ponosom uvijek ističem, dijete koje je bilo dva mjeseca u majčinoj utrobi kada joj je otac poginuo i dao svoj život na oltar domovine. Ta Željka danas radi kao fotomodel u New Yorku, a u mladosti je preboljela tešku bolest, leukemiju, koju je preboljela samo po zagovoru majke međugorske. Ona i njena majka tražile su milost u Međugorju i danas je živa i zdrava, a ja mislim da upravo ona i takva djeca moraju nositi tu luč – kazao je u pjesnik u svom predstavljanju Požežanima.

 Kako je rođen u Otoku na Cetini, u blizini viteškog alkarskog grada Sinja diči se i sa svojom gospom Sinjskom i sinjskom alkom. IMG 5233– Ove godine slavimo veliku obljetnicu 300. godišnjicu oslobađanja od Turaka i posebno obilježavamo dan iz 1993. kada je neprijatelj htio minirati branu Peruča. Koga je i tada mogao pjesnik zazvati, nego našu nebesku zaštitnicu gospu Sinjsku i tada su nastale ponajbolje od mojih pjesama „Nedaj se Cetino“ koju pjeva naša klapa Sinj – dodao je pjesnik Ante Nadomir, koji je krasnoslovio nekoliko svojih najpoznatijih pjesama.