Petak, 07 Studeni 2014 10:59

Akvareli Zvonka Petanovića

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DVA LIČKA ZAVIČAJNA DRUŠTVA ORGANIZIRALA IZLOŽBU  -

 POŽEGA – Primjer dobre suradnje dva lička zavičajna društva LZD „Vila Velebita“ Požega i ZUL „Vrilo mudrosti“ Slavonski Brod je upravo otvorena izložba akvarela Zvonka Petanovića u Izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Požegi. IMG 5200Nakon desetak dana izložba će biti postavljena i u Galeriji umjetnina grada Slav. Broda. – Njegova prirodna pripadnost zajednici Ličana „Vrilo mudrosti“ u Slav. Brodu s kojom požeška „Vila Velebita“ ima izvanredan odnos i desetljećima izgrađenu korektnu suradnju, bio je najveći motivirajući poticaj za organizaciju ove izložbe, jedne u nizu sinergijskih aktivnosti dviju ličkih udruga a ciljem promicanja kulturnih vrijednosti i Like i Slavonije – rekao je na otvorenju izložbe prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik požeških Ličana.

 Zvonimir Petanović slikar je koji je nazočan na brodskoj likovnoj sceni već više od trideset godina. Ranih osamdesetih kao polaznik Slikarske i crtačke škole „Albert Gruber“ Krunoslava Kerna prošao je metodično i nimalo lako discipliniranje oka i ruke pod paskom poznatog likovnog pedagoga koji je mnogima otkrivao putove i davao prva saznanja o likovnosti. IMG 5206– Interes za pejzaž najvažniji je za Zvonka, premda ga znamo i kao slikara mrtvih priroda. Taj interes širi se i na lokalni slavonski krajobraz, slikar se bavi topografijom i izgledom mjesta koje želi učiniti svojim slikarskim motivom, njegovim svojstvima ili atmosferom. Svaki pejzaž bilo da je znani, lokalni ili neki drugi predstavlja novi izazov. Planinski krajobraz svojevrsna je antiteza Petanovićevoj ravnoj Posavini i u pravilu donosi dinamičniju kompoziciju, drugi odabir palete – rekao je Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slav. Broda koji posebno ističe i ličke pejzaže s Velebitom kao znanim motivom mnogih slikara kojemu i Petanović posvećuje dobar dio svog opusa kao zavičaju njegovih predaka.

 - Svjedoci smo pejsažne reminiscence na Liku, iz koje slikar potječe svojim korijenima. Sve je to više od spomena na samo autorovo podrijetlo, to je naprosto poziv da još jednom provjerimo mjesta koja smo IMG 5215napustili i strasti od kojim smo pobjegli, prekriveno sve nekako velom šutnje. Upravo je činjenica da mu slikarstvo počiva na izvornoj vizualnoj inspiraciji i lirskoj percepciji zavičajnog krajolika, bila prevaga u odlučivanju da smo baš Zvonka Petanovića odabrali za ovogodišnje predstavljanje u Požegi – dodao je Fajdić.

 Zahvale na prostoru i vremenu koje su za njega izdvojili Požežani izrekao je sam slikar Zvonko Petanović, a izložbu je otvorio požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, pohvalivši plodnu suradnju ličkih društava.