Utorak, 04 Studeni 2014 10:50

Zdrava hrana svaki dan

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREDAVANJE O EKOLOŠKOJ HRANI UZ SVJETSKI DAN HRANE  -

 POŽEGA – Obilježavajući Svjetski dan hrane u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je odlično posjećeno predavanje o ekološkoj hrani koje su pripremili Indira Mihalj i Hrvoje Štajduhar. IMG 4685Osim što su o hrani i ekološkoj proizvodnji hrane govorili, oni su se potrudili, te pripremili čitav niz zdrave hrane, brojnih ukusnih delicija i zdravih napitaka, te sve ponudili i na degustaciju uz razgovor i diskusiju. Knjižnica je priredila i izložbu svog bogatog fonda literature o zdravoj hrani te niz knjiga recepata za pripremanje zdravih jela i slastica.

 - Danas govorimo o zdravoj prehrani, ali i o onome što zdrava prehrana nije. Možemo govoriti o tome što je zdravo ili što je manje zdravo, a iznijeli smo i neke negativne segmente koje hrani daje dodavanje aditiva, rafiniranih proizvoda. Ukazali smo na neke od alternativa u pripremi jela i korištenja određenih namirnica. Sve namirnice koje koristimo su uglavnom uzgojene u našem području u Požeštini – rekao je Hrvoje Štajduhar, magistar ekonomije, kojega je ljubav od malih nogu odvela u istraživanja i proučavanja ekološke i zdrave hrane. Uglavnom se sam educirao kroz literaturu i pozitivna iskustva. Svu prehranu primjenjuje u svom životu i svom kućanstvu.

IMG 4695- To je prva linija u kojoj se susrećem s nekim odbojnostima i problemima o nekim uvriježenim mišljenjima i praksama. problem je današnjeg društva što sve prvo jedemo očima, a ne tijelom, pa danas na policama tražimo prekrasne jabuke, pa i sve ostale namirnice tražimo na taj način. Industrija je tome doskočila pa u proizvodnji hrane koristi velike količine raznoraznih otrova i konzervansa da bi tu hranu očuvala i održala na taj način. Na žalost ta hrana sve te toksine u sebi zadržava i umjesto da dobijemo kvalitetno i zdravo, punimo svoje tijelo raznim otvorima i nakon nekog vremena imamo probleme sa zdravljem zbog toga.

 - Od svih ovih prirodnih i organski uzgojenih namirnica mogu se pripremiti i zdrava hrana. Sve to možemo i sami uzgojiti u svom vrtu, ili nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane. Ova hrana se dosta brzo napravi, nema velikog kuhanja, a bitno je da je sva hrana ima umjerene okuse i energetskih vrijednosti koje daju ravnotežu i sklad u tijelu. Život u skladu s prirodom i hranjenje s takvom hranom mislim da ne bi bilo mnogo bolesti - Indira Mihalj, IMG 4687volonterka u školi na pitanjima zdrave prehrane i korištenja zdravih namirnica, pa i sve više onih uzgojenih u školskom vrtu.