Srijeda, 10 Rujan 2014 15:43

Modelarska radionica za djecu s posebnim potrebama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE POŽEGA I UDRUGA “MI” U ZAJEDNIČKOM PROJEKTU  -

 POŽEGA – Svjedoci smo još jednog zajedničkog uspješnog projekta udruga, koji je proizašao iz suradnje s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture grada Požege i Udruge “MI” gdje je za djecu s posebnim potrebama organizirana dvodnevna modelarska radionica. Uz stručno vodstvo djelatnika iz tehničke kulture djeca i volonteri udruge IMG 7592Mi savladali su razne vještine upotrebe malih modelarskih strojeva i svojim rukama izradili razne ukrase, suvenire, okvire za slike, te još neke uporabne predmete. Svi zadovoljni uspjehom radionice gdje se očito vidjelo da toj djeci treba upravo ovakvih radionica više, gdje se oni kroz praktični rad na neki način rehabilitiraju i uključuju u svakodnevni život svojih vršnjaka, a na kraju iz njih se izvlači i počesto skrivena kreativnost, najavljuju i aktivnosti u buduće. Kako su u radionici sudjelovali i volonteri udruge koji će te kreativne radionice dalje odrađivati sa djecom Udruge „Mi“, za očekivati je da će ove jeseni u Centru „Mi“ na tome uspješno raditi.
- Hrvatska zajednica tehničke kulture već pet godina provodi programe s djecom s posebnim potrebama. Mi smo na razini grada Požege već uveli modelarsku ligu i radimo s djecom iz osnovnih škola. Sada smo stvorili kontakt i s Udrugom “Mi” jer doista je potrebno djeci s posebnim potrebama olakšati uključivanje u zajednicu i osigurati im aktivnosti prilagođene njihovim mogućnostima – istakao je Boris Gretzer, poveznica cijelog projekta jer je član Zajednice tehničke kulture grada Požege i član udruge “Mi” pa kao takav najbolje poznaje problematiku i način najlakšeg uključivanja djece s posebnim potrebama u aktivnosti modelarstva. Radionicu je vodio Danijel Šimunić iz Zagreba, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom na modelarskim radionicama.
IMG 7596- Na ovoj modelarskoj radionici djeci prvo dajemo nacrte, koje oni stavljaju na šperploču, te uz pomoć volontera i kasnije sami na mini strojevima Unimat, pile i izrezuju elemente, koje poslije lijepljenjem sastavljaju, a dobivene predmete ukrašavaju oslikavanjem, bojanjem. Krenuli smo od jednostavnijih predmeta, a evo imamo cijeli niz izrađenih lijepih stolnih okvira za slike. Nastavit ćemo sa drugim predmetima po njihovim željama, a kasnije će te predmete moći ponuditi građanima na svojim štandovima na prodaju, te na taj način financirati nabavku novog materijala za buduće radionice – dodaje Gretzer.