Ponedjeljak, 23 Lipanj 2014 12:27

Izložili tradicijska jela svih sudionika smotre

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KUD BEKTEŽ DOMAĆIN 18. BEKTEŠKIH SUSRETA  -

BEKTEŽ – Malo ali vrlo vrijedno Kulturno umjetničko društvo Bektež iz sela Bektež organiziralo je 18. po redu smotru folklora „Bekteški susreti“, a taj jubilej čestitao im je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik župana Ferdinand Troha, koji je i otvorio smotru. Kako su ove godine dosegli punoljetnost, odlučili su uvesti i jednu novinu u svoje tradicionalne susrete. – Od ove godine ponudili smo svim našim gostujućim KUD-ovima da urede jedan tradicionalni stol na koji bi postavili svoja autohtona i tradicijska jela, postavili stol po jednom od običaja, pa su jedni pripremili stol za žetvu, jedni za košnju sijena, jedni za običaj dolaska gostiju u kuću, doručak za rabotu i td. Zadovoljni smo što su svi ovome prišli jako ozbiljno i potrudili se osim jela pripremiti i slastice i kolače svoga kraja, a i pića koja se piju u tim prigodama. Odlučili smo se i nagraditi njihov trud vrijednim nagradama, te ovaj vid natjecanja nastaviti na našoj smotri – rekao je predsjednik KUD-a Duško Bijelić.
- Mi smo iz sela Podgorača, a na stol smo postavili ono što se nekada jelo kada se išlo u košnju livada i skupljanje sijena. Tu je šterc, kiselo mlijeko i za muške obvezno krvavica ili uskršnja kobasica, jer je šterc priprosto jelo i slabo za muške koji su išli u košnju. U polje smo nosili skuhani grah u kantici i temfani krumpir sa slaninom. Uvijek se kod nas pila rakija prije jela, vino poslije jela a dok se radilo voda sa izvora iz ovakvih pletenih flaša da ostane hladna. Pripravile smo i slane fanki lepinjice i provu, te domaći kruh, a za slatko poderane gaće i kruh namazan s domaćim pekmezom od šljiva – predstavila je svoj stol koji se u polju servirao na slami i tkanim prekrivačima, Zdenka Vukomanović, predsjednica KUD-a Podgoračani. Sve to bilo je servirano u starom posuđu i sa starim priborom za jelo. – Kad god je netko bio gladan uvijek je bilo i podgoračkog sendviča, kruh namazan svinjskom masti i posut sa sloju i crvenom paprikom. Za svoj autohtoni stol Podgoračani su zaslužili prvo mjesto po ocjeni stručnog žirija koji je predvodila Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog muzeja i Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska. Uz priznanje za nagradu su dobili mikrovalnu pećnicu, dar sponzora, tvrtke Alles elektromaterijal iz Požege.
KUD Mladost iz Bosanskih otoka iz BiH, dolazi iz malog mjesta na Uni, općina Bosanska Krupa, nedaleko Bihaća, a izložili su tradicionalni bosanski stol. KUD ima 120 članova a dobitnici su i nagrade EU za očuvanje tradicije svoga kraja. Njihova tradicionalna jela su razne pite, i na stolu izložili 10 vrsta pita, od krumpiruše, zeljanice, sirnice, burek s mesom, sirom, a još više su poznati po slasticama. Pripremili su izložili baklave, urmašice, tulumbe, gurabije, uglavnom kolače koji su u njihovom kraju ostali kao tursko nasljeđe, a za svoj stol osvojili su drugo mjesto.
KUD Požeška dolina iz Požege pripremila je na svom stolu Doručak za rabotu. – To je uvijek bio malo jači obrok jer se išlo raditi. Mi smo ovaj stol pripremili za dane kad se išlo u žetvu, pa je na stolu uvijek bilo kulena i dobre domaće slanine. Pekao se veliki domaći kruh, a posebno su se kuhali kukuruzni žganci koji su preliveni s slaninom prženom na luku. U polje su se nosile čuturice s rakijom i vinom – predstavio je svoj stol Zlatko Vuković, predsjednik društva, a za svoj stol zavrijedili su treću nagradu.
KUD Pounjski pleter iz Dvora na Uni izložio je svoj tradicijski stol. – Kruh od špeka, cicvaru, kobasice od divlje svinje i ostali suhomesnati proizvodi bili su hrana za početak dana i za odlazak na rad u polje i šumu. Priredili smo i tradicionalno piće kojim smo se osvježavali ljeti iz bukara, buza, je pripravljena od mlijeka i kukuruznog brašna. Priredili smo i domaće kolače u koje smo stavljali bučine sjemenke umjesto oraha, koji se nisu koristili svaki dan – kaže Angela Abramović iz pounjskog društva.
KUD Moslavka iz Gornje Gračanice, kraj Volodera izložili su svatovski stol i prikazali svatovska jela. Kuhala se kokoš, a za zeta pijetao, a na stolu je uvijek bilo šunke, slanine, kobasica, moslavačkog sira. Pripremalo se više vrsta kolača, za današnje vrijeme vrlo priprostih, kao vanjkuši, domaći keksi, gibanica, zlevka, salenjaci, kuglof i kolač pečen-kuhan koji se nizao na konac i umakao u šećer. Na stol su stavili i škrlet, vino njihovog kraja.
KUD Suhopolje pripremio je ručak, u starogradskom stilu. – Kao predjelo služimo namaz od graha na domaćem kruhu, pileći ajgemahtes i grofovsko jelo za glavno jelo, to je svinjetina kuhana u mlijeku s domaćim njokima uz domaći bijeli i kruh od cijelog zrna pšenice. Za desert smo pripremili taškice u umaku i taškice uvaljane u orahe. Gostima nudimo i dizanicu sa orasima, šapice, kiflice s pekmezom i štrudle s višnjama, buhtle i karamel kocke a na kraju šnenokle. Za piće nudimo kupinovo vino i pinot sivi suhopoljski – predstavila je Snježana Šantavec, članica društva iz Suhopolja.
Na pozornici su se predstavili svi KUD-ovi svojim spletom pjesama i plesova, uz dječju skupinu domaćina i njihovu dramsku točku „Pajde“, a za kraj smotru su začinile najpoznatije tamburašice, kutjevačke „Garavuše“, te na kraju veliko kolo kukunješće za sudionike smotre i gledatelje.