Nedjelja, 22 Lipanj 2014 14:45

Ritam luka povijesnih požeških bolta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA ANITE GRBAVAC JAKOBOVIĆ  -

POŽEGA – Požeška umjetnica Anita Grbavac Jakobović postavila je izložbu svojih najnovijih radova u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega.
IMG 2466- A tema? Luk koji spaja, premošćuje, igra se, varira, vodi u beskrajno ritmiziranje znaka koji može biti apstraktan i figurativan istovremeno. Na tragu suprematističke čistoće požeške arkade, pročišćene i svedene na arhetipski oblik, asociraju na: bijelo – čistoća, čežnja za prostorom, beskraj: crno – negacija bijelog, čežnja za nestajanjem, ali opet beskraj: crveno – emocije, temperament, čežnja za trodimenzionalnim. I upravo sebe prenosi na platna pomalo svjesno, pomalo nesvjesno i podsvjesno – rekla je prof. Vera Ćuže Abramović progovarajući o autorici i njenim radovima.
IMG 2490- Godinama radim požeške bolte, uvijek razmišljam da osim kužnog pila Požega ima mnogo toga a mene su fascinirale bolte. Po njima je Požega također prepoznatljiva. To su te bolte, arkade, njihov ritam, a ovaj puta nastojala sam istaći ritam luka. Ovaj puta pročišćavam ih samo s tri boje, bijelom, crnom i crvenom. Po prvi puta bolte pokušavam prikazati na ovakav način radovima različitih dimenzija, od onih malih 10 sa 30 cm, do onih velikih od 1 sa 3 metra. Ukupno je ovdje 70 novih radova i jedan triptih, a sve je rađeno u tehnici akril na platnu – kaže slikarica koja je u već zrelim kasnijim godinama ponovno krenula u studentske klupe, upisavši College of visual arts i student je treće godine Visoke strukovne škole „Šola za risanje in slikanje Arthouse u Ljubljani. IMG 2653– Nisam zapravo ni razmišljala da će me jednog dana život donijeti do Ljubljane, do tog vanrednog školovanja, gdje sam sada na trećoj godini. sada kad se malo okrenem unazad moram reći da sam zaista bila hrabra, i sve ovo što sam sada naučila u Ljubljani mi je puno pomoglo da dođem do ovih oblika, ove forme, do ove čistoće, ove jednostavnosti – kaže Anita Grbavac Jakobović koja se slikarstvom bavi od srednjoškolskih dana.
Izložbu je uz mnoštvo Požežana otvorio dogradonačelnik Darko Puljašić, a o slikarici i izložbi koja je postavljena u sklopu „Požeške šetnje muzejskim ljetom“ govorila je Lidija Ivančević Španiček, muzejska savjetnica. Uz izložbu je izdan i prigodni katalog.