Nedjelja, 11 Svibanj 2014 11:52

20. dječja smotra Slovačkog folklora u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Uz 13 Matica Slovaka nastupili i mali Česi

 JAKŠIĆ – Matica Slovaka Kukučin–Kuntarić bila je domaćin 20. Dječje smotre slovačkog folklora u Hrvatskoj, koja je organizirana na ljetnoj pozornici OŠ Mladost Jakšić, koju organizira Savez Slovaka uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda iseljenih Slovaka, te supokroviteljstvo Požeško-slavonske županije i općine Jakšić.
Na smotri se okupilo čak 14 skupina Matica Slovačkih iz Soljana, Markovca Našičkog, Lipovljana, Josipovca Punitovačkog, Međurića, Zokovog Gaja, Iloka, Radoša, Jelisavca, Osijeka, Jurjevca, Miljevca i domaćina iz Jakšića. Na smotri su nastupili i Češke besede iz Kaptola i Bjeliševca, te mali folkloraši iz domaćeg HKUD Slavonija iz Jakšića.
Mladi Slovaci prikazali su plesove, pjesme i običaje iz kraja iz kojega dolaze, jer se na područje Hrvatske doseljavalo iz cijele Slovačke, a svoje običaje su svako nosili sa sobom. Danas Slovaka ima najviše u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko srijemskoj županiji, i gradu Zagrebu, a bilježimo ih i na području Požeštine, gdje u Jakšiću imaju organiziranu svoju Maticu.