Utorak, 06 Svibanj 2014 13:15

"Šokačko se kolo vije"

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. SMOTRA FOLKLORA KUD „IVO ČAKALIĆ“ KAPTOL -

KAPTOL - Iako se ove godine zbog teške financijske situacije i krize koja pogađa sve sredine u Kaptolu neće održati tradicionalni sajam "Vino-Kap", članovi Kulturno umjetničkog društva Ivo Čakalić odlučili su organizirati svoju folklornu smotru koja se tradicionalno organizirala u sklopu "Vino-Kapa". Smotra pod nazivom "Šokačko se kolo vije" je održana u dvorani Osnovne škole "Vilima Korajca" Kaptol gdje je nastupilo osam kulturno umjetničkih društava. Svoja umijeća i koreografije pokazali su KUD "Kolo" Stari Grabovac, KUD "Sveta Ana" Radikovci, KUD "Zavičajno društvo Rama" Pleternica, KUD "Josip Lovretić" Otok, KUD "Češka beseda" Kaptol, KUD "Matija Antun Relković" Davor, Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület - Mađarska, KUD "Ivo Čakalić" Kaptol.

- Ovo nam je 4. smotra folklora u našoj organizaciji, pokušavamo održati nekakvu tradiciju održavanja, bili smo u sklopu “Vino-Kapa“ ali pošto ga ove godine nema mi smo se dogovorili da smotru ipak održimo. Nadamo se da će idućih godina opet biti sajma “Vino-Kap“ jer znate sajam donosi određenu publiku, gledatelje pa kad to sve spojimo sa smotrom dobijemo jednu vrhunsku manifestaciju – rekao je predsjednik KUD “Ivo Čakalić“ Damir Poljanac.

Uz veselo rasplesane KUD-ove koji su svojim nastupima pokazali sva svoja znanja i koreografije koje su pripremili, vidjelo se da mještani Kaptola vole svoje mjesto i vole doći podržati jednu ovakvu manifestaciju te su svaki KUD počastili ogromnim pljescima.

- Ova smotra je jedno veliko zadovoljstvo za Općinu Kaptol, jedan dugi niz godina nismo imali Kulturno umjetničkih društava na području naše općine, a unazad par godina osnovana su dva KUD-a. Svi ovi KUD-ovi koji su nastupili trude se očuvati sve svoje stare običaje i prikazati ih nama da mi vidimo kako se to primjerice u Bosni radi, Mađarskoj, Davoru, Otoku, Starom Grabovcu i drugima. U sva ta događanja uključeno je i jako puno mladih ljudi koje svoje slobodno vrijeme na jedan kvalitetan način koriste kroz rad u KUD-u – rekao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.

Općina Kaptol ima jednu jako dobru suradnju sa Općinama iz Mađarske Szolosgyorok, Buzsak, Igalo i Somogyvar koji dolaze na ovakve smotre, ocjenjivanje vina, sportska druženja, a Općina Kaptol im to vraća istom mjerom pa često odlaze u goste na njihove manifestacije.

- Očekujemo sa obzirom da smo sad svi u Europskoj uniji nekakvu drugačiju suradnju. Mi ćemo se potruditi da to bude na gospodarskom nivou između naših i njihov vinogradara, vinara i drugih gospodarstvenika sa njihovih i naših područja, sve to postoji samo treba nadograđivati suradnju – istakao je načelnik Mile Pavičić

Ovu manifestaciju svojim dolaskom su podržali i uzvanici, monsinjor Josip Klarić, zamjenik župana Ferdinand Troha, načelnik Općine Kaptol Mile Pavečić, zamjenik načelnika Općine Kaptol Josip Soudek, načelnik Općine Buzsak Lajoš Kara.