Srijeda, 26 Ožujak 2014 10:14

Gradski muzej postavio izložbu i promovirao knjigu "Leptiti požeškog kraja"

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Goran Letić: Leptiri požeškog kraja

POŽEGA – Povodom dolaska proljeća Gradski muzej Požega postavio je izložbu fotografija i promovirao knjigu Gorana Letića „Leptiri požeškog kraja“. Posebnost izlože i same knjige je da predstavljaju od poznatih 196 vrsta dnevnih leptira u Hrvatskoj, čak njih 83, koji su pronađeni i fotografirani na lokaciji Emovački lug uz rijeku Orljavu, na svega nekoliko kvadratnih kilometara. IMG 2100Knjiga je realizirana u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. – Vidjeli smo da na ovom relativno malom prostoru imamo takvo bogatstvo staništa i raznolikosti vrsta leptira, u dijelu koje graniči s gradskim područjem, gdje ima raznih terena i šumaraka uz Orljavu, gdje je pronađeno čak 83 vrste dnevnih leptira. Ovo je i novo saznanje jer leptiri su indikatori čistoće terena i na najmanji poremećaj u prirodnom staništu reagiraju ugibanjem i nestankom. Možemo reći da je i ovaj naš urbani dio još uvijek čist – rekao je dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj JU.
IMG 2103Promociji je bila nazočna i dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, najeminentnija stručnjakinja leptirolog. – Mogu reći da sam iznenađena, još kada smo promatrali fotografije, koje je snimio Goran Letić, autor ove izložbe i knjige koju predstavljamo, bili smo iznenađeni da se na ovako malom geografskom prostoru nalazi ovako veliki broj vrsta. To svakako govori o izuzetnoj očuvanosti ovog krajolika.
IMG 2106Glavni krivac za sve je umirovljeni branitelj Goran Letić, koji je onako usput želeći napraviti nekoliko fotografija leptira iz svoje okolice za svoju djecu. Počelo je s nekoliko fotografija, a onda se zainteresirao i napravio ih desetak, a kasnije je otkrivao sve nove i nove vrste i ustrajno fotografirao. Tako je došlo do izložbe i izdavanja knjige o 83 vrste leptira požeškog kraja. – Želio sam prvo desetak lijepih fotografija leptira staviti na zid kod svoje kuće, no kad sam se za to zainteresirao i slikao ih dalje, došao sam nakon nekoliko mjeseci i godina do broja 83. IMG 2107Tada se to već pretvorilo u hoby, a sada već u pravu strast. U početku mi nije bilo ni na kraj pameti da će ta priča dovesti do svega ovoga – kaže Goran Letić, kojega su neke vrste iznenadile svojom ljepotom, a posebno Uskršnji leptir, kojeg prije nikada nije vidio. kako još postoje neke vrste planira nastaviti i dalje s fotografiranjem na principu ove kvalitete fotografije, snima leptira odozgo, ali i sa boka, bit je ljepotu krila prikazati s obje strane. Goran je ispričao i jednu anegdotu sa snimanja. – Jednog leptira sam pokušavao snimiti pune četiri godine, no nisam ga uspijevao uhvatiti objektivom u željenoj pozi, a onda mi je u jednom boravku u prirodi u rano proljeće sjeo na vrh cipele. Inače je teško snimiti leptire u svoj toj raskoši, a nekada mi sami stanu pred objektiv i poziraju – kaže Letić, koji za nekim vrstama još uvijek traga.
IMG 2115Otvorenju izložbe nazočio je župan Alojz Tomašević, kojemu je autor Letić bio suborac u Domovinskom ratu, a da nije znao da je i umjetnik. – Bio je diverzant i od tog vremena mu je sigurno ostala ta mirnoća i strpljivost pa je uspio napraviti tako lijepe fotografije – rekao je Tomašević, koji će zbog te ljepote svim gostima županije poklanjati tu knjigu koja svjedoči o našoj ljepoti kraja ali i njegovoj čistoći i očuvanosti. Požeški gradonačelnik Vedran Neferović pak istakao je da ćemo sada svi u našim šetnjama i boravku u prirodi drugačije gledati na tu ljepotu i susrete s leptirima. – Požega će poticati sve ono što u našem kraju vrijedi, što je bitno da ovaj naš grad dobije još više na značenju. Na tome trebamo graditi imidž ovoga grada, na ovoj ljepoti, na ovoj čistoći na ovome što je drugačije.
IMG 2120Velikim zanimanjem javnosti i njegovih sugrađana za izložbu i knjigu bio je posebno iznenađen i sam autor Goran Letić. - To dokazuje da postoji zanimanje, a kada postoji zanimanje postoji i velika nada da ova šarena eksplozija oko nas preživi. Da za 20 godina nekome moram reći da je ovdje nekada bilo 83 vrste leptira, a da sada nema ništa ja bih umro. Zahvaljujem se svima koji su govorili o leptirima, fotografijama i knjizi, jer skoro sve je istina. Priča je počela korak po korak dok nije narasla do ovih razmjera, a nadam se da će pomoći svim ovim našim leptirima da prežive.