Petak, 21 Ožujak 2014 15:44

Čišćenjem vodotoka obilježili Svjetski dan voda

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

BRESTOVAC - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, po četvrti put, u suradnji sa školama na području županije, provela obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.
Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Veličanke u dijelu koji protječe kroz spomenik parkovne arhitekture Park uz dvorac baruna Trenka u Trenkovu, a u ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Trenkova. U njihovim aktivnostima pridružili su im se i učitelji Jasna Tomljenović i Zdenko Samaržija i, ispred Javne ustanove, nadzornik Predrag Livak, a sve su očistili i otpad odvezli uz tehničku pomoć tvrtke „Kutjevo“ d.d.
Učenici Osnovne škole „Mladost“ Jakšić čistili su predio uz potok Vetovčanka kod nogometnog igrališta u Jakšiću, a njima su se pridružili učiteljica biologije Tatjana Stanković, ravnatelj škole Boško Obradović i školski domar Mišo Doboš.
Od ove godine po prvi puta priključila se akciji i osnovna škola Dragutina Lermana iz Brestovca, a učenici 7 razreda s profesoricom biologije Majom Davidović čistili su područje oko vodotoka Orljavica.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na svjetski dan voda važno je upozoriti na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Podaci Ujedinjenih naroda kažu da više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj i pitkoj vodi, pa je iz tog razloga razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------