Utorak, 25 Veljača 2014 14:08

Ova godina u znaku Dožinky

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ČEŠKA BESEDA KAPTOL DOMAĆIN ŽETVENIH SVEČANOSTI ČEHA HRVATSKE -

KAPTOL - Za članove češke besede nema odmora. Oni su lani svečano obilježavali 90. obljetnicu djelovanja Besede a ove će godine biti domaćini nacionalne priredbe "Žetvenih svečanosti" koje će okupiti besede i cijele Hrvatske. Žetvene svečanosti (Dožinky) održat će se 19. srpnja a kako se radi o najvećoj kulturnoj manifestaciji češke manjine u Republici Hrvatskoj, nužne su i velike pripreme. Zadnje Žetvene svečanosti u Kaptolu su bile održane jošIMG 3993 davne 1989. godine.
Zato ne čudi što su se na održanoj godišnjoj skupštini pomnije analizirale aktivnosti u prošloj ali i program rada za ovu godinu. Uz predsjednika Zdenka Tauša o radu društva izvješće je podnio i tajnik besede Mirko Vazler.
- Zahvaljujući tomu što smo lani imali 90. obljetnicu mnogi su radovi obavljeni na našem domu. Obnovljena je stropna instalacija, uređeno dvorište, postavljena klima uređaji. Ostaje uređenje fasade i ulaznih vrata na domu te još neki sitniji radovi - rekao je Vazler. Lani je predstavljen i muzejsko izložbeni postav koji je relativno dobro bio posjećen.
- Zahvaljujući dobroj suradnji sa školom ali i sa svim udrugama koje djeluju u kaptolačkom kraju rad Češke besede je dobar i najveći dio planiranog programa smo i uspjeli realizirati -zaključio je Vazler.
Da su članovi društva tijekom prošle godine bili izuzetno aktivni potvrdili su i voditelji folklornih, ali i pjevačke te glazbene sekcije. Članovi sekcije za IMG 3974odrasle ali i one srednjeg uzrasta vesele se ovogodišnjim Dožinkama, rekle su voditeljice Kristina Švarc i Valentina Sadilek.
Svoj je posao prema riječima voditelja Gorana Hruške uspješno odradila i glazbena skupina Bohemia ali i pjevačka skupina.
U svom radu Češka beseda iz Kaptola imala je puno potporu općine Kaptol, Savjeta za nacionalne manjine RH, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, kaptolačke osnovne škole te mnogih drugih a tako će, nadaju se, biti i ove godine.