Petak, 21 Veljača 2014 14:42

Obilježavanje Dana Vjekoslava Babukića

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

IZLOŽBA VJEKOSLAV BABUKIĆ U ZAVIČAJNOJ ZBIRCI POSSEGANA GRADSKE KNJIŽNICE POŽEGA  -

POŽEGA – Otvorenjem izložbe knjiga „Vjekoslav Babukić u Zavičajnoj zbirci Possegana Gradske knjižnice Požega“ započeli su Dani Vjekoslava Babukića. Dva dana uz izložbe, predavanja, filmove, predstavljanje djela i znanstveni simpozij, predstavit će se život i rad Vjekoslava Babukića.
 IMG 8843- Izložba knjiga prikazuje autorska djela Vjekoslava Babukića, ali i knjige o njemu iz fonda Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Predstavljamo najstarije knjige koje se nalaze u fondu naše knjižnice u Zbirkama Possegana, Zbirke starih i lijepih knjiga Rara i privatnih knjižnica Franje Cirakija i Julija Kempfa. Od najvrednijih knjiga spomenula bi „Osmana“ Ivana Gundulića iz 1848. godine koja je prva knjiga koju je izdala Matica Ilirska u kojoj se nalazi predgovor Vjekoslava Babukića – rekla je Dijana Klarić, voditeljica studijskog odjela i Zavičajne zbirke Possegana. Na izložbi je i „Rječnik“ Josipa Drobnića koji se tiskao od 1846. – 1849. godine, u kojemu je tiskana druga gramatika Vjekoslava Babukića „Osnova ilirske gramatike“ te predgovor u kojemu nas on izvještava da je zapravo sam radio na tom rječniku. Izložena je i knjiga pjesama Ivana Gundulića u kojoj je također predgovor koji je pisao Vjekoslav Babukić.
IMG 8852Jedno od vrijednih djela koje posjeduje požeška knjižnica je i Babukićeva „Ilirska slovnica“ iz 1854. godine. - To je prva hrvatska znanstvena gramatika, no ona je doživjela neslavnu sudbinu po izlasku i neuspjeh. To je ujedno bio i financijski krah Babukića jer je on uložio vlastita sredstva u tiskanje te knjige – kaže Dijana Klarić koja je predstavila i nekoliko vrlo starih knjiga s „ex librisom“ Vjekoslava Babukića. To su bilješke koje je on vodio u knjigama što nam dokazuje da su to bile njegove knjige. Jedna nosi bilješku Babukića da on tu knjigu poklanja svojoj nećakinji Vjekoslavi Dobrovicki.
IMG 8844Posjetitelji su pogledali i film koji su izradili učenici Gimnazije „Vjekoslav Babukić – 200. obljetnica rođenja“ a posebno o „Ilirskoj slovnici“ govorili su akademik Dubravko Jelčić, prof. dr. sc. Ivo Pranjković i prof. dr. sc. Branka Tafra. Uz 160 godina nakon izlaska slovnice, te o kompletnom djelu Babukića, te utjecaju njegovog rada na tadašnji i kasniji književni jezik, gramatiku od Babukića do danas, održan je i cjelodnevni znanstveni simpozij u organizaciji HAZU Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.