Ponedjeljak, 14 Listopad 2013 09:37

U znaku dva i pol stoljeća duhovnosti i glazbe

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

'ORGULJAŠKE VEČERI POŽEŠKE KATEDRALE' -

POŽEGA - Puna dva i pol stoljeća, u baroknom se prostoru požeške katedrale prožimaju duhovnost i umjetnost, liturgija i glazba. Zato su dostojan uvod u njezinu 250. obljetnicu  i ovogodišnje 'Orguljaške večeri požeške katedrale' koje za svoga dvotjednog trajanja ugošćuju eminentna imena domaće i inozemne orguljaške scene.

Otvorile su ih domaće snage i to iskusni pjevači i solisti Katedralnog zbora te oni Srednje glazbene škole. Da uz iskusna glazbena pedagoga i puno vježbe svladati mogu i prilično zahtjevne stranice hrvatske crkvene glazbe pokazali su i mališani Zbora požeške Katoličke škole.

Festival se nastavio gostovanjima uglednih orguljaških imena - Gorane Vidnjević Fabijanić i Krešimira Haasa te mladog njemačkog majstoraPOLLNER ORGULJASKE improvizacije  Maximilijana Poelnera. Uz rijetko izvođena djela njemačke orguljaške škole, Požežanima se predstavio i izborom iz francuskog romantičarskog orguljaškog kruga. Sve to na prvorazrednoj dispoziciji požeških katedralnih orgulja koje su uvijek iznova izazov i uglednoj domaćoj orguljašici Gorani Vidnjević Fabijanić. - U mojemu koncertom rasporedu 'Orguljaške večeri požeške katedrale' uvijek imaju posebno mjesto. Veselim se uvijek ovoj priredbi, a još više ovako lijepom i impozantnom instrumentu sa sjajno izbalansiranim registrima koji se idealno slažu s akustikom baroknog prostora - kaže ova glazbenica.

Zvukovnim bojama daju goleme mogućnosti izvedbe – od komornih, liturgijskih do orkestralnih, simfonijskih djela za orgulje. Potvrđuje to i umjetnički ravnatelj festivala Alen Kopunović Legetin. - Na tako dobrom instrumentu nije problem ugostiti vrsna orguljaška imena, a u proteklih 18 godina koliko traje festival, dolazili su samo najbolji.

S tri manuala i 40 bogatih registara - mogućnosti izvedbe su goleme. I to najzahtjevnijih stranica orguljaške literature, a zbog bogatih i brojnih jezičnjaka posebno su pogodne za pompozni francuski simfonizam - kaže Legetin. 

Potvrđuje to i ovogodišnjih program – od baroka u velikome Bachu do rafinirane francuske orguljaške škole. Vrhunski je to glazbeni doživljaj i za publiku koja u orguljaškim  večerima može uživati do 14. listopada kada će se orgulje vratiti svojoj izvornoj ulozi – liturgijskoj i to u svečanim vesperama.