Četvrtak, 10 Listopad 2013 10:28

Predstavili dvije knjige Tvrtka Jakovine

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA I PUČKO OTVORENO UČILIŠTE OBRIS  -

 

POŽEGA – Gradska knjižnica i čitaonica bila je domaćinom predstavljanja dviju knjiga Požežanina prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine „Trenuci katarze“ i „Treća strana Hladnog rata“, koje je organiziralo Povijesno društvo Požega i Pučko otvoreno učilište Obris u sklopu 7. tjedna cjeloživotnog učenja. Predstavljači knjiga uz samog autora bili su doc. dr. sc. Hrvoje Klasić, Filozofski fakultet u Zagrebu, Seid Serdarević, urednik u izdavačkoj kući Fraktura.

IMG 0820Trenuci katarze – prijelomni događaji 20. st. dokument je o vremenu u kojem se isprepleću neviđeni tehnološki napredak i najveći svjetski sukobi, bez sumnje je najdramatičnija, najkrvavija dionica svjetske povijesti. To je ujedno i stoljeće koje je najbolje dokumentirano. O oba svjetska rata, o nebrojenim sukobima od balkanskih ratova s početka stoljeća do ratova na području bivše Jugoslavije s njegova kraja ispisane su bezbrojne knjige i analize. Dvadeseto stoljeće obilježili su mnogi događaji i ljudi. Jakovina u knjizi daje kratak pregled političke povijesti prošloga stoljeća. Od Velikoga rata do pada Berlinskoga zida iz onoga što se voli nazivati kratkim stoljećem Jakovina izdvaja upravo događaje i osobe koji su obilježili i krojili političku povijest. 
Jakovina iznimno plastično i živo opisuje ključne trenutke svjetskih događanja te ulogu Hrvatske i Jugoslavije u njima. Kao i uvijek ide dalje od poznatoga te iz mnoštva podataka slaže novu, drugačiju sliku, punu nijansi, ispisujući nezamjenjivi priručnik o povijesti dvadesetoga stoljeća.

IMG 08011111Jakovinina „Treća strana Hladnog rata“ temeljiti je pogled iznutra na Pokret nesvrstanih i način na koji je organizacija s više od stotinu država funkcionirala. U Pokretu su od početka, u njegovu osnivanju, krizama i vrhuncima, u središtu bile Jugoslavija i njena diplomacija. Samo je Pokret nesvrstanih zemalja mogao Titovoj Jugoslaviji dati globalnu važnost kakvu je imala, samo je Titova Jugoslavija mogla osigurati Pokretu ulogu kakvu je nastojao imati između dva suprotstavljena bloka u Hladnom ratu. Tvrtko Jakovina u Trećoj strani Hladnog rata donosi priču o nevjerojatno ambicioznoj, često i efikasnoj diplomaciji jedne objektivno male zemlje

Autor

Prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina rođen je u Požegi 1972. godine. Redoviti je profesor svjetske povijesti 20. st. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a studij povijesti u Zagrebu. Osnovao je prvi hrvatski ogranak međunarodne udruge studenata povijesti ISHA, bio član međunarodnog predsjedništva udruge u Belgiji. Studirao je u Kansasu i Bostonu, bio Fulbrightovac na Georgetownu u SAD-u. Magistrirao je na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji, a doktorirao u Zagrebu. Održao je brojna javna predavanja u zemlji, a u inozemstvu kao predavač gostovao u Woodrow Wilson Centru, Washington, London School of Economics i University College of London, nizu poljskih sveučilišta, Švicarskoj itd. Stalni je predavač na poslijediplomskom programu MIREES Sveučilišta u Bolonji.
Knjiga Socijalizam na američkoj pšenici 1948.-1963. dobila je Godišnju državnu nagradu za znanost u kategoriji znanstvenih novaka u području humanističkih znanosti 2004. godine, a Američki komunistički saveznik; Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945.-1955. Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za znanstvenu knjigu iz povijesti u području humanističkih znanosti 2003.g.
Jakovina je objavio mnoštvo znanstvenih i stručnih radova u zemlji i inozemstvu, te je aktivan u različitim strukovnim i nevladinim udrugama (potpredsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu, potpredsjednik Hrvatskog društva Fulbrightovaca, potpredsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo u Zagrebu). Član je uredništva nekoliko časopisa (Historijski zbornik, Povijest u nastavi, Radovi Zavoda za hrvatsku povijest) te je uredio nekoliko knjiga. Objavljuje i različite članke povijesne tematike u brojnim medijima. Član je Savjeta za međunarodne odnose i vanjsku politiku Predsjednika RH Ive Josipovića.