Srijeda, 26 Lipanj 2024 10:22

U Kutjevu održana promocija knjige Marka Babića „Putovanje zvano igra“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - Jedan poseban događaj održan ovoga tjedna u Kutjevu, na još posebnijoj lokaciji restorana Slavonska kuća Vinkomir koji pruža pogled na vinograde i oranice Zlatne doline. Naime, u organizaciji Grada Kutjeva, a u sklopu programa Kulturno ljeto u Kutjevu, održana je promocija knjige Marka Babića pod nazivom „Putovanje zvano igra“.

„Na prvu knjiga o raku, a zapravo priča o optimizmu, nadi i radosti života koja nam je svima potrebna.”

Ovo je priča jednog mladog čovjeka koji je svoju popularnost stekao na Instagramu zbog humora, pozitive, kreativnosti. Otac dviju malih djevojčica, Luce i Tonke te partner Tine Biloglav. Čovjek kojem je život u trenutku promijenila loša vijest o zdravstvenom stanju u kojem se nalazi, a to da je knjiga puna pozitivnih i nadahnjujućih poruka govori i činjenica da je vijest o zloćudnoj bolesti podijelio s pratiteljima tako što se fotografirao kraj grafita na kojem stoji poruka “Više nisam bolestan”.

Knjiga se sastoji od pedesetak priča koje kronološki prate događanja, ali i Markove misli. Pisana je u obliku dnevnika. Radnja počinje kad Marko saznaje da ima sarkom, a završava godinu dana kasnije transplantacijom koštane srži. Marko je u pisanju kao i u životu bio potpuno transparentan i iskren. Iako se knjiga bavi teškom temom, njegov pogled na svijet i stil pisanja ne stavljaju u fokus „teško”. Važnije mu je bilo istaknuti druge svoje životne vrijednosti:

S pisanjem je započeo prvenstveno zbog sebe. Bilo ga je strah da će sve zaključke o životu do kojih je došao zaboraviti čim ozdravi. Zato je svoje misli zapisivao, kako bi im se u budućnosti mogao vraćati. Vrlo brzo suočio se s jako lošom prognozom te je odlučio da će tekstovi koje piše u slučaju najgoreg scenarija biti dio njega koji će ostaviti svojim kćerima. Htio im je primjerom pokazati da se čovjek sa životnim izazovima može nositi uzdignute glave i s osmijehom na licu.

Marko nažalost više nije s nama, svoju bitku izgubio je u srpnju 2023. godine, ali njegovu priču nastavljaju pričati pa su tako na promociji knjige sudjelovale njegova žena Tina Biloglav i njegova sestra Iva Babić.

„Mislim da većina ljudi koji su ovdje, znaju otprilike tko je bio Marko i teško je njega sabrati u par rečenica. Mogu reći da mi se po glavi znalo vrtjeti pitanje zašto je mojim prijateljicama najveći problem što su dobile kaznu za parkiranje, a nama ne. On bi mi u sekundi vrlo oštro prekinuo to razmišljanje. Zašto sam danas ovdje i zašto radim sve što radim – Sarkom je oduzeo njega fizički, ali ako ja legnem u krevet i budem u depresiji, moj život postane loš, onda je sarkom oduzeo dva života. Ali, ako je nastavim slijediti njegove planove i ciljeve, ostvarivati njegove snove, onda on samo fizički nije tu i mi smo pobijedili.“ – rekla je Tina Biloglav.

„Marku je bilo jako bitno da vodi sa svojim primjerom. U početku je bio jako fokusiran na nas i da nama pokaže, od prehrane, načina življenja… Jer kad si suočen s takvom nekom stvari, vidiš sve puno jasnije nego drugi. Onda se to s vremenom počelo širiti na Instagram i na druge. Kad je otišao mi smo puno pričale o tome i sve bi drugačije bilo neispravno jer ako se on mogao na taj način nositi s time, mi smo jedino mogle nastaviti širiti taj njegov mindset i pokazati da smo nešto naučile od njega. Nastaviti živjeti život i živjeti ga punim plućima, širiti dalje njegovu misiju. U tome nalazimo mir, znamo da ako je morao otići, da je barem otišao na način da ostavi ogroman trag. Znamo da je taj njegov život puno drugih života spasio.“ – rekla je Iva Babić.

Promocija knjige okupila je lijep broj osoba koji su došli poslušati, osjetiti i na trenutak zastati u priči o jednoj borbi i jednom snažnom čovjeku, koji je bio okružen još snažnijim ljudima koji danas nastavljaju njegovu misiju. Tina i Iva otkrile su kako rade na drugoj knjizi, koju je Marko započeo ali nažalost nije završio. Promociju knjige moderirala je Anita Katić, za ovaj događaj bila je potrebna prethodna prijava budući da je broj mjesta bio ograničen.

Izvor: rva.hr