Subota, 15 Lipanj 2024 09:17

Halštatski dani 2024. u Kaptolu - Tekstil u željeznom dobu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KAPTOL - Po treći puta u Kaptolu održani su Halštatski dani 2024. sa programom kroz tri dana a glavna ovogodišnja tema je "Tekstil u željeznom dobu". Održana je Međunarodna konferencija "Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads" a svečano otvorenje ovogodišnjih Halštatskih dana održano je u večernjim satima u dvorištu općinske zgrade Kaptol.

Sve uzvanike i goste iz susjednih zemalja pozdravio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić a Halštatske dane otvorio je zamjenik županice Ferdinand Troha. Uslijedilo je vrlo interesantno predavanje "Tekstil u prapovijesnoj arheologiji" mlade doktorandice s Arheološkog fakulteta u Zagrebu Josipe Fileš Kramberger, koja je obradila temu tekstila i na arheološkim iskopinama iznad Kaptola. U općinskoj vijećnici postavljena je izložba "Priče iz prošlosti - putovanje u izgubljene krajolike" autora djelatnika iz Natural History Museum Vienna kao i 3D izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Između predavanja i izložbi za sve sudionike poslužena je okrjepa uz pića Destilerije Castrum i Vinarije Kaptol.

Danas 15. lipnja na rasporedu je nastavak Međunarodne konferencije i Radionica koje se odvijaju isključivo na engleskom jeziku, a posebno interesantno za širu publiku bit će program u nedjelju 16. lipnja od 17 sati kada je na programu posjet Arheološkom, lokalitetu Kaptol uz stručno vodstvo, dok se na prostoru Trga Vilima Korajca održavaju tri Radionice - "Klinci željeznog doba", "Prapovijesni (o)tisak", "Lov na blago", "Arheološko iskopavanje", "Lončarenje", "Tkanje" te Modna revija prapovijesne odjeće. Od 20 sati na programu je "Halštatska hrana" radionica za sve dobne skupine s pripremom hrane iz željeznog doba.

 

Medij