Subota, 01 Lipanj 2024 17:07

Svečano otvoren novoobnovljeni Gradski muzej Požega

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Dugo očekivano otvorenje novoobnovljene zgrade i novog stalnog postava Gradskog muzeja Požega proslavljeno je danas svečanim otvorenjem obilježavajući značajnu kulturnu prekretnicu za grad.

Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić uvodnim je govorom pozdravio okupljene i zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekta „Požeške bolte.“ - Muzej koji danas otvaramo u novom sjaju ima dugu stogodišnju povijest. Posebna je radost i čast što će požeški muzej, jedan od bisera projekta Hrvatske vlade  otvoriti upravo autor razvojnog sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem“ – današnjim otvaranjem Muzej postaje centralno mjesto čuvanja, istraživanja i promocije kulturno-povijesne baštine Požege.

Svečano otvaranje svojim su dolaskom uveličali  predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević te ostali predstavnici gospodarskog, kulturnog, društvenog, vjerskog i političkog života.  - Najljepše je kada se neki projekt realizira do kraja, a vi ste došli u tu fazu i to na način da možete biti ponosni na svoju kulturu, povijest i identitet i predstavljanje baštine grada Požege“ - izjavio je premijer Plenković i podsjetio na ulaganja u Slavoniju kao sve važniju i jaču turističku destinaciju.

„Požežankama i Požežanima nije mogao pristići ljepši poklon od toga da svoja vrata otvori obnovljeni prostor hrama prošlosti, ali i hrama budućnosti. Županija smo koja korača naprijed, ali pri tome ne smijemo zaboraviti našu povijest“ – rekla je županica Jozić.

„Pripala nam je čast da ovaj san doživimo neposredno pred proslavu stotog rođendana naše ustanove! “ – Izjavila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić i zahvalila gradonačelniku Glaviću i njegovim suradnicima što su svojom upornošću i trudom uspješno potpomogli dovršavanju radova na Muzeju.

Svečanim rezanjem vrpce na glavnom ulazu otvorena je novoobnovljena zgrada i novi stalni postav Gradskog muzeja Požega. 

U vremenu od 12 do 15 sati svi su građani mogli  besplatno proći kroz  Muzej i uživati u novom stalnom postavu.

Podsjetimo, kroz razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem omogućena su bespovratna sredstva u vrijednosti 5.407.336,24 eura  za projekt „Požeške bolte“ koji je uključio potpunu rekonstrukciju postojeće zgrade i uređenje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” te opremanje i postavljanje stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji ove godine puni 100. godišnjicu osnivanja.