Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:24

Velikom završnom priredbom predstavljen dvogodišnji školski projekt "Slavonijo, zemljo plemenita" u OŠ "Mladost" Jakšić

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

JAKŠIĆ - U Sportskoj dvorani OŠ "Mladost" Jakšić pred učenicima, nastavnicima i brojnim roditeljima Velikom završnom priredbom predstavljen je dvogodišnji školski projekt "Slavoniji, zemljo plemenita". U projektu su sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda a cilj je bio potaknuti učenike na istraživanje života i djela poznatih Slavonaca u različitim područjima ljudskog djelovanja. Projekt se provodio tijekom dvije školske godine od rujna 2022. do svibnja 2024., a učenici su sa svojim učiteljima na nastavnim satima i na izvanučioničkoj nastavi čitali i kritički procjenjivali književne i neknjiževne tekstove te upoznali biografije i djela poznatih osoba s područja Slavonije iz različitih područja ljudskog djelovanja. Stvaralački su se izražavali, oblikovali slikovnicu, plakate, crtali, fotografirali, stvarali prezentacije i videozapise, izrađivali maketu Jakšića, pjevali, plesali, posjetili Gradsku knjižnicu Požega, kuhali i još puno drugih aktivnosti.

Na završnoj priredbi predstavili su rezultate tog dvogodišnjeg rada, a dio aktivnosti su prezentirali na panoima u dvorani i na školskoj stranici. Na priredbi je izveden recital slavonske tematike naslijeđen od učiteljice koja je poučavala mnoge generacija Ankice Martinović. Čuli su se stihovi raznih pjesnika obogaćeni glazbom, pjesmom i plesom. Stihove su govorili učenici Petra Pecko, Diva Marija Barišić, Nikol Ester, Anja Pečur, Petra Blim, Jana Raguž, Ema Vrba, Tea Hećimović, Marija Fahr i Fran Mauerman.

Školski zbor je uz pratnju Tamburaškog orkestra Kaptol i tamburaša OŠ "Mladost" Jakšić otpjevali dvije pjesme, a učenici 1. i 2. razreda predstavili su se pjesmama "Ide vlak teretnjak" i "Ja imado". Dominik Gašparović otpjevao je pjesmu "Tu je moja Slavonija", a Lana Čevapović pjesmu "Nebo iznad Slavonije" uz pratnju tamburaške grupe u kojoj su i svirali Lana i Dominik kojima su se pridružili Marko Hudy, Filip Jaroš i Bruno Pečur a nakon pjesama zasvirali su Slavonska kola. Filmska skupina prikazala je kratki film pod nazivom "Tajni prijatelj" koji su samostalno snimili, montirali i režirali, a plesnom točkom predstavila se i Plesna skupina Adrijane Jurić.

Na samom kraju predstavila se i Dječja skupina HKUD "Slavonija " Jakšić a na kraju su se uz zvuke Tamburaškog orkestra svi sudionici priredbe uhvatili u slavonsko kolo kroz cijelu dvoranu.

Voditeljica cijelog projekta je Marijana Benić, koordinatorice su bile Ivana Novak Kamenčak i Ivana Svjetličić, scenu je uredila Sanja Mišić, a u realizaciji cijelog projekta i završne priredbe sudjelovali su Božena Šojat, Jela Mjertan, Antonija Uldrijan, Pile Aščić, Slavica Filipović, Đurđica Gjajić, Ivana Šulc, Melita Horžicky-Radotić, Ančica Eđed, Dora Bošković, Ivana Kuna Raguž, Marija JUkić, u realizaciji je sudjelovalo i administrativno i tehničko osoblje škole Hrvoje Romstein, Monika Pus, Marina Jularić, Željka Raljević, Marijana Kuba, Renata Šop, za razglas je bio odgovoran Mario Sigurnjak, a tehnički podršku su osigurali Patrik Murar i Roko Moravek.

Školski projekt proveden je samostalno i financirala ga je sama škola, a završnu priredbu su popratili predsjednik HKUD "Slavonija" Jakšić Dario Pažin i ravnatelj škole Boško Obradović.