Srijeda, 15 Svibanj 2024 12:49

Najavljena trodnevna manifestacija "Čuvajmo običaje zavičaja" u Velikoj, koncert Zečić, Najduži stol i Smotra folklora

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKA - U organizaciji KUD-a "Ivan Goran Kovačić" a pod pokroviteljstvom TZ Zlatni Papuk i općine Velika 24., 25. i 26. svibnja održava se tradicionalna manifestacija "Čuvajmo običaje zavičaja". Manifestaciju su najavili kao moderator Kristina Rupert, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i predsjednik KUD-a Bernard Gruić.

To je trodnevna manifestacija koja počinje već u petak 24. svibnja od 21 sat u velikom šatoru sa koncertom Dražena Zečića i Pop tamburaši Paori. Koncert je besplatan za posjetitelje a posebno njegove obožavatelje i fanove koji dolaze iz cijele kontinentalne Hrvatske.

Drugi dan u subotu 25. svibnja na programu je već dugo poznata gastro manifestacija i centralna manifestacija koja se održava po 13. puta, "Najduži stol" koja će i ove godine privući nekoliko desetaka izlagača, od udruga, obrta, OPG-ova, tvrtki, društava, KUD-ova i folkloraša, obitelji i prijatelja koji će na stol iznijeti hranu i piće, specijalitete svog kraja, poznata i nepoznata jela, slane i suhomesnate delicije, slatke delicije koje će biti ponuđene stotinama posjetitelja. Već sada su najavljeni na stolu grupa iz cijele Hrvatske, od Drniša, Viškova, Raše ali i iz Mađarske i BiH. Direktor TZ Galić napomenuo je da se još mogu prijaviti svi koji žele izlagati svoju hranu na najdužem stolu a sve po vlastitom izboru.

Općina Velika je donator i posebne delicije pečenog vola na ražnju koji će moći degustirati svi posjetitelji na Najdužem stolu. Posjetitelji koji žele pristupiti "Najdužem stolu" i kušati sve delicije plaćaju ulaz od 5 eura, dobiju narukvicu, posudu, tanjur i pribor za jelo.

Nakon blagovanja hrane u velikom šatoru održat će se koncert Cecilije i pratećeg banda.

Treći dan 26. svibnja već od 16,30 prolaskom povorke svih sudionika smotre od Spomen trga hrvatskim braniteljima započinje 32. Međunarodna smotra folklora. Od 17,30 na pozornici pod velikim šatorom čak 11 gostujućih folklornih skupina i naravno domaći KUD Ivan Goran Kovačić, prikazat će brojnim posjetiteljima napjeve, pjesme i plesove svoga kraja. Nastupit će HKUD Matija Gubec iz Tavankuta u Srbiji,HKUD Dubrave Aladinići iz BiH,Hrvatska izvorna skupina iz Budimpešte, KUD Klokotić iz Rumunjske, RKUD Rudar iz Raše, KUD Šijaci iz Biškupaca, KUD Orljava iz Pleternice, Češka beseda Kaptol, KUU MIljevci iz Miljevaca kod Drniša, KUD Jasen iz Šaptinovaca, KUD Tomislav iz Sibinja, a smotru i povorku uveličat će jahači, konjske zaprege, Dječji vrtić Velika i Veličke mažoretkinje.

Predsjednik KUD-a Gruić najavio je i Natječaj za najljepšu okućnicu koja pruža Veličanima priliku da urede i ukrase svoje okućnice i za to dobiju i nagrade. Zahvaljuje se mnogima koji su to radili i prijašnjih godina, kao i postavljanje štandova za okrjepu svih sudionika povorke.

plakat Smotra 2024