Petak, 23 Veljača 2024 09:19

Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Muzeju bećarca u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

PLETERNICA - Kroz osam dana u Pleternici se održavaju Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva, a prvog dana u Interpretacijskom centru Muzeja bećarca održan je okrugli stol sa temom "Glagoljica, pismo koje spaja" te promocija knjige "Brendiranje kulturom: glagoljica, autorica prof. dr. sc. Jasne Horvat i prof. dr. sc. Josipe Forjan, a razgovaralo se i o Glagoljaškoj poemi AZ. Dani hrvatske glagoljice održavaju se u suradnji s gradom Novska, a na Okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici grada Novska..

Svoje temelje i poveznice s glagoljicom Pleternica nalazi u staroj crkvi sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu. Sve o tome pojasnila je Jasna Hofman, ravnateljica Javne ustanove Pleternica, a o crkvi sv. Dimitrija i glagoljskim zapisima na zidovima crkve prikazan je i kratki dokumentarni film.

Sve je kao domaćin ovog skupa pozdravila gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. - Pozdravljam vas u Muzeju bećarca, mjestu u kojem se spojila želja da očuvamo izvorno i baštinsko bogatstvo, te ga prezentiramo drugima i sačuvamo za generacije koje dolaze. Upravo je Muzej mjesto u kojemu svjedočimo kako se od jedne male ideje, napornim radom može doći do velikih priča za naš grad, za naše sugrađane i u konačnici za naše gospodarstvo. Upravo smo po tome slični s gradom Novskom, našim prvim prijateljskim gradom. Uz pomoć bespovratnih sredstava brojne prilike pretvaramo u nove projekte kojima povećavamo kvalitetu života naših sugrađana. Pismo koje nas spaja, glagoljica, otvara nam neke nove zajedničke priče. Mislim da mi sami još nismo svjesni kud nas to može odvesti, ali upravo smo zato danas ovdje. Uživajte u putovanju na koje krećemo i uživajte u gradu Pleternici.

Gostima i uzvanicima obratila se i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. - Pismo glagoljica, hrvatsko pismo, pismo kojem su pisali naši preci, pismo koje se pronalazi i na kontinentu iako je onako nama svima nepojmljivo da je može biti na ovome dijelu. Neprocjenjiva je i nevjerojatna ta hrvatska baština i hrvatski identitet koji se nastoji očuvati, u konačnici i donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku kojeg je upravo na inicijativu Matice hrvatske usvojena u Hrvatskom saboru. To su neke bitne identitetske odrednice našega naroda. Prošle godine, dana 17. veljače otvoren je Muzej bećarca, isto tako bećarac kao identitet naroda i ovoga prostora, slavonskog čovjeka, njegovog inata i ponosa, koji se pjeva ne samo u Slavoniji nego u Baranji i Srijemu. Ponosna sam na svoj grad Pleternicu, na prijateljski grad Novsku što su napravili ovaj korak dalje i uspostavili međugradsku suradnju upravo kroz ove Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva. S ovog mjesta veliki pozdrav upućujem ministru Marinu Piletiću čija je ideja ovo i bila. On je profesor hrvatskoj jezika i on je potaknuo dvije gradonačelnice da krenu u ovom smjeru. Na tragu te suradnje, prijateljstava i svega onoga što zajedništvo i ljubav prema Domovini može ostvariti, želim nam uspješne Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Puna dojmova i impresija nakon višednevnog boravka u Požegi i Pleternici, potpisivanju sporazuma o financiranju s Požeško-slavonskom županijom, zahvalila se predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, koja je sudjelovala na Okruglom stolu o glagoljici.

Uz moderiranje izv. prof. Martine Mirkut nakon Okruglog stola održana je promocija najnovije knjige „Brendiranje kulturom: glagoljica“  autorica prof. dr. sc. Jasne Horvat i prof. dr. sc. Josipe Forjan, koje su istakle da se glagoljica može kao brand primijeniti u brojnim umjetnostima, gospodarstvu, društvenom životu i posebno kao suveniri u turizmu. Jasna Horvat je još 2015. godine u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica predstavila svoj prvi roman o glagoljici "AZ", pa se na kratko dotakla i svog romana, a najavljena je i Glagoljaška poema AZ.