Četvrtak, 22 Veljača 2024 17:16

Ogranci Matice hrvatske u Osijeku i Grudama objavili su dvadeset i prvu zbirku Peje Šimića "Čovječe prizemlji se"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Jedan od najplodnijih pjesnika, Pejo Šimić, izdao je svoju 21. zbirku pjesama. Čitateljima portala Kronika požeško-slavonska je dobro poznat jer je nekoliko puta gostovao u knjižnicama u Požeštini i više smo puta pratili njegove promocije u Požegi i Pleternici 2022. godine. Pjesnik Pejo Šimić već 53 godine piše pjesme i na književnoj je sceni u Hrvatskoj i BiH, ali i sve više i u svijetu, sudjelujući sa svojim pjesmama u desetcima novina, časopisa, simpozija i pjesničkih susreta. Više od tridesetak pjesama mu je uglazbljeno. Za zbirku pjesama „Nebeske vibracije“ u Rijeci je 2021. dobio nagradu Književno pero, o čemu smo također pisali. Ovo mu je druga zbirka u kojoj pretežu duhovne i misaone pjesme. Pejo je pjevao o ljubavi o domovini, o Vukovaru i Škabrnji, za što je dobio i književno priznanje "Jean-Michel Nicolier". Dobio je priznanje i na međunarodnoj pjesničkoj smotri Struške večeri poezije u Ohridu (Republika Sjeverna Makedonija).

pejo simic covjece prizemlji se 03

U ovoj najnovijoj zbirci je 178 novih duhovnih i misaonih pjesama, za koju su recenzije napisali mr. sc. p. Dragan Majić i dr, Vlado Nuić a uvodnu riječ prof. dr. sc. Srećko Tomas.

- Da bismo ispravno ocijenili neko djelo, treba kao prvo upoznati čovjeka, jer ne veli se bez razloga – kakav čovjek, takvo djelo - istakao je Dragan Majić, koji Peju Šimića upoređuje s velikim pjesnikom Antunom Brankom  Šimićem jer su isti po plemenu i korijenima. Bez sumnje da je i njega činjenično nadahnjivala ona poznata misao vodilja A. B. Šimića: „Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda,“ (jer si nešto manji od Boga).

 - Konačno treba reći da je pjesnik Pejo Šimić dobio dovoljno talenata koje bi trebao koristiti za dobro ljudi na zemlji. Dovoljno dugo pratim pjesnika da se sada objavom stihova u ovoj zbirci usudim reći da je pjesnik dosegao duhovnu zrelost. On ohrabruje duboko zalutale kako nije kasno jer i pokajnika razbojnika prima u raj. U pjesmi životni pratioci Pejo govori o duhovnoj ljepoti čovjeka. Konačno pjesnik poručuje, čovječe prizemlji se, što je nit vodilja ove zbirke Teško je bilo što dodati o pjesniku ili o pjesmama ako on srce podloži umu a um ima svoj temelj u svom Stvoritelju - ističe Vlado Nuić u svojoj recenziji.pejo simic covjece prizemlji se 02

Naslovna fotografija sa gostovanja u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica,

2022. godine povodom obilježavanja "Mjeseca hrvatske knjige".