Nedjelja, 03 Prosinac 2023 09:44

16. Običaji starog zavičaja KUD-a Rama iz Pleternice

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PLETERNICA - Po 16. puta Zavičajno društvo KUD Rama iz Pleternice organizirali su svoju manifestaciju "Običaji starog zavičaja" u povodu Dana grada Pleternice kao dar gradu koji ih je primio kad su morali otići iz svog zavičaja, Ramske doline zbog gradnje akumulacijskog jezera. Na samom početku domaćin, predsjednik društva Jure Vidakušić pozdravio je sve sudionike i goste u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica u Pleternici, te istakao da ova smotra uglavnom ugošćuje društva i KUD-ove koji njeguju svoje izvorne običaje, pjesme i plesove iz krajeva iz kojih su došli u Slavoniju i Požeštinu.

Sve sudionike ove 16. smotre pozdravila je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je čestitala članovima KUD "Rama" na ustrajnosti i organizaciji ovakve priredbe a svoje zadovoljstvo održavanjem smotre izrazila je i otvorila ju požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Pokrovitelji smotre bili su Požeško-slavonska županija i Grad Pleternica.

Domaćini Zavičajno društvo KUD Rama izveli su jedan humoristični scenski prikaz o "Prošnji djevojke u Rami" za koji su u više navrata dobili buran pljesak posjetitelja i sudionika smotre.

U nastavku su nastupili KUD "Orljava" Pleternica sa spletom pjesama i plesova Pleterničkog kraja, Češka beseda Kaptol sa mješovitim pjevačkim zborom, KUD V"Ivo Čakalić" iz Kaptola, Folklorna skupna "Kolo" iz Zagreba, KUD "Smilje" iz Slav. Broda, KUDV "Tamburice" Koraće iz BiH, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo Ukrajina iz Slav. Broda, Izvorno folklorno društvo Župa Potkraj -Turbe iz BiH, Češka beseda Bjeliševac s Mješovitim pjevačkim zborom, a za kraj je još jedan nastup imala odlična Foklorna skupina "Kolo" iz Zagreba.