Subota, 18 Studeni 2023 09:12

Književni susret s požeškom književnicom Lanom Derkač i predstavljanje njene nove zbirke priča "Adresar smrti"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Gradska knjižnica Požega i Ogranak matice hrvatske Požega organizirali su Književni susret s Požežankom Lanom Derkač, pjesnikinjom i književnicom povodom nedavnog izlaska njene nove zbirke priča pod nazivom "Adresar smrti". Iz Matice hrvatske pozvali su ljubitelje književnosti da dođu i poslušaju više o borbi sa svijetom i samim sobom, a na samom početku sve je pozdravila i predsjednica požeškog ogranka MH Anita Katić, prof.

"Adresar smrti" je treća zbirka priča koja sadrži 18 priča na 184 stranice, a Lana Derkač je izdala nekoliko zbirki pjesama koje su prevedene na više jezika i izdane u nekoliko država, njene pjesme su dijelovi zbirki i antologija pjesništva, često gostuje na brojnim susretima pjesnika, doslovno možemo reći diljem cijelog svijeta. Ova zbirka priča izdana je u nakladništvu "Frakture" a u ovodu o knjizi piše: - Priče Lane Derkač pripovijedaju o apokaliptičnim događajima, o ljubavnim brodolomima koji završe ubojstvom, o moralnoj dilemi jednog lopova ili dosadi sasvim običnog boga koji upravlja svima nama, a s druge strane to su priče o svakodnevici koju dijelimo s prijateljima, o partnerima, obiteljima, ljetovanjima, odnosima, prekidima. Lana Derkač u Adresaru smrti tako se otkriva kao vješta prozaistica poetskog jezika koji ponekad nepredvidivo, potpuno samoživo unosi u njezine priče različite atmosfere, od jezivih do meditativnih, donoseći galeriju živopisnih likova poput smrtonosne ljubavnice, labuda, dokonog boga ili djevojke na aparatima, koji su nerijetko i sami slutnja mogućeg lošeg ishoda stvarnosti.
Tekstovi su to koji nas suočavaju s onim što se proteklih nekoliko godina događalo s našim životima, gotovo opipljivim strahom od apokalipse usred pandemije i potresa. Adresar smrti vješto isprepleće dva suprotstavljena svijeta, onaj koji se urušava i čiji se kraj sluti i onaj koji se, usprkos svemu, u malim dnevnim pomacima, navikama, nježnostima i pažnji koje dajemo drugima, ipak nastavlja okretati oko nas samih.

Ovu najnoviju zbirku priča "Adresar smrti" predstavila je književna kritičarka Emilija Kovač, koja je istakla da je ovim 18 priča uokvireno kataklizmom, da je knjiga tamna i mračna, ali ima i sjajnih i svijetlih tema.

U drugom dijelu naša književnica je sama rekla nešto o knjizi priča, a predstavila je i svoj poetski rad, pročitala neke od pjesama i iako poznata Požežanima dodala još neke nepoznate crte svoga rada.

Posebni gosti na ovom književnom susretu bili su članovi Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije.