Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 09:44

Dali velik doprinos razvoju Požeštine

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

90. OBLJETNICA ČEŠKE BESEDE IZ KAPTOLA - 

KAPTOL - Za članove češke besede iz Kaptola cijela ova godina u znaku je 90. obljetnice.  Uz mnoge nastupe ove su godine vrijedni članovi uređivali svoj češki dom u sklopu kojega je uređen muzejski postav, a održali su i središnju svečanost na kojoj su zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama uručili priznanja.IMG 1402

 - Zapravo skoro je i 91. obljetnica no nismo mogli ranije organizirati proslavu. Pripremili smo bogat kulturno umjetnički program ali i izložbu. Uspjeli smo i postaviti izložbu što nam je unatrag nekoliko godina bila želja. Ovo je bila  prilika i da ugostimo ona društva s kojima dobro surađujemo od domaćeg KUD-a "Ivo Čakalić" do Češke Besede iz Bjeliševca, Slavonskog Broda, Daruvara te Zagreba. Kada je riječ o radu naše Besede dosta smo aktivni, no to ne znači da nemamo problema. Zapravo najveći nam je problem rad sa  folklornim skupinama jer nam nedostaje stručni koreograf. Za one najmlađe i sami uspijevamo nešto postaviti no bilo bi dobro da za one starije skupine imamo stručnu osobu jer bi se to i te kako vidjelo. Tu nam uskaču iz Daruvara no to nije IMG 1431jednostavno - kaže predsjednik Češke Besede iz Kaptola Zdenko Tauš.

 U sređivanju doma članovi besede najveću su pomoć kako dalje doznajemo imali od same općine Kaptol uz čiju je pomoć uvedeno i centralno grijanje te Češke Republike koja je pomogla oko samog uređenja prostorija i krovišta objekta. Do sada je tako u dom uloženo više od pola milijuna kuna.

 - Naš je dom možda mali no jedan je od ljepše uređenih, posebice sada kada smo dio  odvojili za izložbeni prostor. Uz stare fotografije, dokumente i drugu pisanu građu izložili  smo i mnoge stare uporabne predmete koje su koristili naši stari kada su doselili u ove krajeve. Zapravo imamo i stare zapise iz 1933. godine te stara priznanja. Za dosadašnji doprinos priznanje odnosno počasno članstvo odlučili smo dati bivšoj predsjednici saveza Leonori Janota, te bivšoj saborskoj zastupnici Zdenki Čuhnil - ističe dalje predsjednik Tauš dodajući kako je zadovoljan dosadašnjom potporom i općine Kaptol, županije, ali i mnogih drugih.IMG 1396

Visoku obljetnicu članovima Češke besede između ostalih čestitali su i predsjednica saveza Čeha Libuše Stranjik te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Za svoj doprinos ali i za djelovanje na kulturnom, prosvjetnom, humanom, zabavnom i gospodarskom području, Češka beseda iz  Kaptol ove je godine dobila i vrijedno  županijsko priznanje.