Petak, 06 Rujan 2013 12:30

Etno revija i izbor ljepotice smotre

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

9. SMOTRA FOLKLORA „OJ' POŽEGO SVE TI JE NA GLASU“ -

POŽEGA – Po deveti puta Smotru folklora „Oj' Požego sve ti je glasu“ organiziralo je Gradsko kulturno umjetničko društvo Požega, kao manifestaciju koja se izvodi četvrtog dana festivala. Sve tradicionalno započinje Vašarom kolača na Trgu sv. Trojstva i svečanom povorkom svih sudionika smotre koji uz pjesmu hodaju trgom do velike pozornice. Povorku je predvodila Gradska glazba „Trenkovi panduri“, a osim domaćih folkloraša na smotri su učestvovali KUD Bokolje iz Dobropoljane, KUD Zora iz Piškorevaca, KUD Zvona Zagore iz Mirlović Zagore, KUD Horvati iz Horvata, KUD Filipovčice iz Komletinaca, KUD Sveta Ana iz Vučjaka, KŠD Rakitno iz Hercegovine, Hrvatski gajdaški orkestar i KUD Graničar iz Lužana.IMG 8409

Smotru je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović u ime grada Požege koji je pokrovitelj smotre, a sve je započelo jednom novinom. Etno revijom modela odjeće koje su osmislile i izradile članice folklornih društava GKUD Požega, KUD Zagrađe, KUD Graničar Lužani i KUD krešimir Šimić Podcrkavlje. Tema revije su slavonski motivi na odjevnim predmetima, bogati čipkom, šlingom i zlatovezom. Odjeća je bila kreirana za djecu, djevojke i udane snaše. U nastavku su na pozornici folkloraši prikazali pjesme i plesove svoga kraja, pred do sada najvećim brojem publike na Trgu sv. Trojstva.

Ljepotica smotre Petra Rezo iz Rakitnog

U sklopu smotre tradicionalno se bira i ljepotica smotre, najljepša djevojka iz IMG 8490svih sudionika smotre. Ove godine na izboru se natjecalo 11 djevojaka: Matea Brlošić iz Piškorevaca, Antonija Drabik iz Požege, Katarina Brzić iz Zagrađa, Ana Svraćak iz Mirlović Zagore, Pavla Maslać iz Horvata, Barbara Mutavdžić iz Lužana, Jasenka Knežević iz Komletinaca, Rebeka Parazajder iz Vučjaka, Petra Rezo iz Rakitnog (BiH), Martina Paulić iz Podgorača i Marija Bašić iz Dobropoljana.

Laskavu titulu ljepotice ponijela je učenica Petra Rezo i Rakitnog. Svoje oduševljenje osvojenom titulom nije mogla sakriti mlada Petra kojoj su čestitke prvi uputili članovi njezinog društva. - Ovo je svakako iznad mog očekivanja jer se prvi puta natječem. Zapravo sve do polaska u Požegu i nisam znala da ću sudjelovati na natjecanju. Veoma mi je drago  zbog osvojenog naslova ne samo zbog mene same već i moga folklornog društva čija sam članica. Mi smo mlado društvo i svako nam priznanje godi. Volim folklor i uživam u njemu a uz ples volim i košarku. Članica sam našeg domaćeg kluba. Kako od ove godine idem u srednju školu vjerujem da ću uspjeti uskladiti sve svoje obaveze - rekla je Petra.

Drugo je mjesto pripalo  Rebeki  Parazajder iz Vučjaka. I ova marljiva učenica medicinske škole bila je i više nego iznenađena osvojenim drugim mjestom. - Na sebi imam nošnju koja je stara više od stotinu godina. Inače to nije moja nošnja već  je posuđena za ovo natjecanje. Nošnja je jako stara i mora se dobro paziti na nju. Riječ je o djevojačkoj svečanoj nošnji i ona se inače nije često nosila. Za to je postojala radna nošnja. Imam i originalni medaljon koji je također vrlo star. Prsluk je star više od 140 godina i on je iz naše zbirke što znači da se više ne nosi već samo za ovakve smotre i izbore, kako bih se prikazala u što originalnijem izdanju.  Od malih nogu osjećam ljubav prema tradiciji i folkloru i zaista mi kada je riječ o tomu ništa nije teško. Uživam u plesu i uživam dok se oblačim a volim se ovako dotjerana i pokazati. Plešem već deset godina a i sviram. Lani sam dobila i brončanu plaketu od Hrvatskog Sabora kulture za deset godina plesa - ističe Rebeka dodajući kako pohađa 3. razred medicinske škole i ima jako puno obaveza no kako voli folklor nastoji sve to uskladiti. - Ovdje u Požegi mi je prekrasno i zbilja sam ugodno iznenađena kako je lijep grad. Od natjecanja nisam očekivala baš ništa jer ima puno ljepših nošnji, ali i cura. Mi smo siromašniji kraj i naše nošnje nisu tako bogate i nakićene kao kod drugih. Sretna sam i ponosna  što sam ipak uspjela  biti zapažena s ovom našom nošnjom - rekla je Rebeka.IMG 8501

Trećeplasirana ljepotica Barbara Mutavdžić iz Lužana, osvojila je buran pljesak. Ni ona kao ni njezine prethodnice nije mogla sakriti zadovoljstvo.“ U KUD-u plešem već punih šest godina. Za mene je ovo priznanje jedna lijepa stvar. To je još jedan dokaz da ova naša tradicija ne izumire i da je mladi vole. Ja ima 15. godina i zbilja uživam u folkloru u kojem je inače cijela moja obitelj. Moj pradjed je bio poznati glazbenik  Antun Mutavdžić Grajo i meni je to u krvi. Nisam očekivala ovakvu nagradu i ponosna sam i na sebe ali i na sve one koji su mi u tome pomogli. Ima tu i ljepših sura ali i nošnji iako je i moja nošnja originalna a oblačila me je jedna žena iz Lužana ali i majka i sestre koje su aktivne u KUD-u. Frizura mi je također napravljena onako kako se nekada nosila i sve je to užasno dugo trajalo, a uz to i bolno je jer svaka vlas mora biti na svom mjestu. Samo onaj tko to voli može sve to izdržati. Sad ću ići u drugi razred srednje Ekonomsko-birotehničke škole i to ću proslaviti. Kod nas u KUD-u svi su mladi i svi se puno družimo , nastupamo i uživamo u svemu tome - kaže Barbara.

Folklorašica  Ana Svračak iz  Zadarske županije nagradu je primila za najizvorniju nošnju. Nagrade ljepoticama uručili su gradonačelnik Vedran Neferović i njegovi zamjenici Darko Puljašić i Mario Pilon.