Četvrtak, 18 Svibanj 2023 21:13

Nizom priredbi Gradski muzej Požega obilježio Međunarodni dan muzej

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Gradski muzej Požega i djelatnici muzeja pripremili su niz priredbi kojima su obilježili Međunarodni dan muzeja. Kako im glavna zgrada i izložbene dvorane još nisu u fiunkciji zbog preuređena i provođenja projekta "Požeške bolte" priredbe su održali u Požeškoj kući, u kojoj je održano predavanje dr. sc. Ivice Samardžića "Zaštita prirode u požeškoj kotlini i slavonskom gorju".

Ostale priredbe održane su u Muzejskoj brijačnici pod motom Korak do postava. Tako su Otkrivane tajne muzejske brijačnice i postavljena izložba fotografija Kluba čitatelja vlastite prošlosti "Tko te šiša".

Po jednoj staroj fotografiji brice ispred radnje s mušterijom, organizirano je snimanje u istoj pozi, tko se sve želio slikati s bricom Matom  Ragužem, a od radnog materijala, fotografija uradit će Boris Knez video uradak u kojemu će se u nizu vidjeti svi koji su se fotografirali. Video uradak će se moći naći na stranicama muzeja i društvenim mrežama naći pod nazivom "Fotografija prošlosti za video budućnosti".

U međuvremenu su svi koji su željeli, a okupilo se dosta prijatelja muzeja istraživali grad hodajući uz muzejsku aplikaciju za građanstvo, turiste i posjetitelje grada Požege. Nakon što je završeno fotografiranje, stigli oni koji su obilazili grad, Maja Žebčević Matić voditeljica obilježavanja, i njene kolegice iz Muzeja organizirali su i "Muzejsku tombolu". Svi koji su iz škrinjice izvukli svoje brojeve, očekivali su nestrpljivo izvlačenje tombole iz brijačke plitice. Naravno da je 20-tak onih najsretnijih dobilo vrijedne poklone požeškog Muzeja, ali i frizerske radnje "Branka" i radnje "Brico", ženske frizure te muška šišanja i brijanja. Nagrade je uručio požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, naravno uz fotografiranje s gradonačelnikom. Nagrade su dobili i sudionici šetnje gradom.

Muzejska brijačnica dobila je i jednu novinu, svi koji u šetnji gradom žele malo proviriti u brijačnicu, sada imaju prostor za nasloniti glavu u nacrtani otvor i tada im senzor upali svjetlo u brijačnici, da mogu bolje svi zainteresirani vidjeli unutrašnjost.

Nakon toga je svečano otvoren i muzejski vanjski postav "Muzejska brijačnica - korak do postava".