Petak, 05 Svibanj 2023 12:35

Otvorena izložba ratnih fotografija Damira Fabijanića pod nazivom "Plodovi zla"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PAKRAC - U prigodi obilježavanja 28. obljetnice VRO „Bljesak“ Muzej grada Pakraca u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Gradom Pakracom te Muzejem suvremene umjetnosti, organizirao je izložbu ratnih fotografija Damira Fabijanića – „Plodovi zla“, koja je svečano otvorena u prostoru pakračkog gradskog muzeja.

Izložba „Plodovi zla“ je izložba fotografija nastalih za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj te dokumentira vrlo precizno i bolno uništavanje kulturne baštine i zlo koje je zadesilo Hrvatsku tih ratnih godina. Fotografije su nastale na okupiranim područjima u Hrvatskoj za vrijeme najžešćih borbi tijekom 1991. i 1992. godine, a sastavni dio izložbe su i fotografije Pakraca i Lipika.105a738216e72b9c1d60ce8a13837d26 4 XL

Na samome početku događanja sve prisutne pozdravila je ravnateljica pakračkog muzeja Jelena Hihlik koja je istaknula kako je Damir Fabijanić jedan od najznačajnijih hrvatskih fotografa već dugi niz godina te dobitnik brojnih nagrada i priznanja. „Fotografijom se bavi od 1973. godine, a specijalizirao se za arhitektonsku i pejzažnu fotografiju. Ostvario je brojne samostalne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, a njegova samostalna izložba u Madridu 1992. godine bila je prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske.“ – rekla je ravnateljica Hihlik.

Cjelovita izložba - 32 uokvirene fotografije, formata 110 x 110 cm, darovana je Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2009. godine, a sada će po prvi put cjelovito biti predstavljena u Hrvatskoj, upravo u gradu Pakracu. Naime, do sada je predstavljena u inozemstvu i kroz katalog koji je naknadno izdao Hrvatski memorijalno - dokumentacijski centar Domovinskog rata, ali svoje prvo hrvatsko predstavljanje doživjet će upravo u Muzeju grada Pakraca, a moći će se razgledati do 23. svibnja 2023.105a738216e72b9c1d60ce8a13837d26 5 XL

Autor izložbe Damir Fabijanić prisjetio se vremena kada su fotografije nastale, preciziravši kako je to bilo jedne subote, 21. ožujka 1992. godine tijekom još uvijek aktualnih ratnih zbivanja, kada je s ekipom za zaštitu spomenika stigao na područje Pakraca i Lipika.

Izložba "Plodovi zla" vrlo je važna za hrvatsku kulturu i umjetnost jer pruža dokumentarni prikaz uništavanja kulturne baštine i zla koje je zadesilo Hrvatsku tijekom ratnih godina, a ovom prigodom, zamjenik županice  Ferdinand Troha rekao je kako nas ova izložba fotografija vraća u vremena koja nisu lijepa.

„Za nas koji smo žitelji ovih prostora, koji smo protagonisti tih vremena, ova nas izložba vraća u ona vremena koja u nama bude razna osjećanja. Vjerojatno će svatko tko je tad bio u Pakracu i Lipiku, gledajući ove fotografije doživjeti jedan košmar i sjetiti se nekog trenutka svojim očima.“ - rekao je zamjenik zahvalivši autoru na tome što je zabilježio ove fotografije te mladim naraštajima dao priliku da si vizualiziraju i osvijeste trenutak tog vremena.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je važnost fotografije kao jednog od najvjerodostojnijih dokumenata koje si možemo vizualizirati te prepoznati određene detalje i shvatiti njihovu važnost. „Ova se izložba održava povodom 28. obljetnice VRO „Bljesak“ koja je za nas izuzetno važan događaj. Ona je za nas praznik, jer zahvaljujući njoj oslobođeni su okupirani prostori, a Pakrac koji nikad nije pao, prepoznat je kao važan grad u cjelokupnoj operaciji. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima mi smo danas tu gdje jesmo, sjećamo se ovih vremena, ali gledamo i u budućnost.“ - rekla je gradonačelnica Blažević.

Izvor fotografija: compas.com.hr