Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 12:09

Svečani koncert 53. Dana Glazbene škole Požega i praizvedba kantate "Grgurevo" Davora Bobića

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Nizom koncerata od 6.–10. ožujka 2023. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega obilježeni su 53. Dani škole. Prvi dan predstavili su se profesori, a zatim su slijedili koncerti na kojima su nastupali ponajbolji učenici u solističkim i komornim izvedbama. Priliku za predstavljanje imali su i svi zborovi i orkestri škole.

batch IMG 3023 1536x1152Središnji događaj ovogodišnje proslave i Svečanog koncerta u petak 10. ožujka 2023. bile su pripreme (probe) i konačno sama praizvedba kantate "Grgurevo" za naratora, mješoviti zbor, tamburaški orkestar i udaraljke uvaženog varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

Djelo je posvećeno ansamblima i učenicima naše škole, a inspirirano običajem Grgureva i tjeranjem Turaka iz naših krajeva. Skladatelju je kao predložak poslužila dramska slika "Fra Luka Ibrišimović ili izgon Turaka na Grgurevo iz Požege" Ladislava Kraljevića u adaptaciji Tomislava Čmelara.

Dojmljiva interpretacija odabranih ulomaka koje je ovom prigodom čitao Ivan Ćaćić, prvak drame HNK u Osijeku, upotpunjena živim ritmičkim pulsom tamburaškog ansambla, zborskim zazivom dijelova posmrtne sekvence Dies irae, dies illa i dodatnom dramatizacijom udaraljkaškog korpusa, mogla je snagom glazbenog izraza slušateljima evocirati mogući tijek bitke konačnog obračuna s Turcima te davne 1688. godine.

Skladatelju Davoru Bobiću u čast na istom koncertu izvedena su još dva djela: Dječja suita br. 4 koju je na harmonici izveo Antun Jakobović učenik 3. razreda osnovne glazbene škole i Scherzino concertante za rog u izvedbi Klare Filić učenice 3. razreda srednje glazbene škole.

 - Zahvalni smo skladatelju Bobiću ne samo na posvećenoj skladbi uoči proslave Grgureva, već i na svakoj toploj riječi podrške upućenoj učenicima i nastavnicima škole - ističu iz Glazbene škole Požega.